• 0
 ≫ 

"Imamo gasne rezerve za mesec dana": Šta posle toga? Ova zemlja još čeka potvrdu od Gasproma

 ≫ 

Ruski div i Moldovagaz su 29. oktobra, posle dugih pregovora, produžili ugovor o snabdevanju gasom na period od 5 godina, počev od 1. novembra

  • 0
Moldavija

Foto: Tanjug/AP

Moldavija još nije dobila zvaničnu potvrdu od Gasproma da će dobiti gas u junu, republičke vlasti spremaju rezervne opcije; ako se realizuje scenario sa izostankom isporuke ove sirovine iz Ruske Federacije - onda će rezerve u zemlji biti dovoljno za 3-4 nedelje, rekao je Andrej Spinu, zamenik premijera Moldavije.

Vlasti u toj zemlji su se u oktobru dogovorile sa Gaspromom da produže ugovor o isporuci gasa, uz reviziju duga kompanije Moldovagaz u 2022.

Podsećamo, kompanija je saopštila krajem novembra 2021. da je otplatila dug vredan 74 miliona dolara, ali ipak, Gasprom je imao dodatne uslove.

Spinu je dodao da je tender za reviziju propao, takođe zbog događaja u Ukrajini, pošto su mnoge kompanije odbile da dođu. To bi moglo da dovede do prekida isporuke gasa od 1. maja, ali je prošle nedelje Gasprom zvanično potvrdio da je planirao količine neophodne za republiku u maju.

- Imamo ugovor potpisan na 5 godina, Moldovagaz razgovara sa Gaspromom o količinama gasa za naredni mesec do 20. dana svakog meseca. Ako se ne potvrde količine gasa za jun, onda imamo rezerve za oko 3-4 nedelje - rekao je Spinu, prenosi ria.ru.

Prema njegovim rečima, republičke vlasti su spremne da kupuju gas na međunarodnom tržištu ako Gasprom obustavi isporuke. Kaže i da je "Moldavija zatražila od ruske strane da produži period revizije, kako bi je izvršila u roku od godinu dana, ali da nije dobila odgovor".

Gasprom i Moldovagaz su 29. oktobra, posle dugih pregovora, produžili ugovor o snabdevanju gasom na period od 5 godina, počev od 1. novembra.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>