• 1

Bogati Rusi, ipak, ostaju u Crnoj Gori? Imaju čak 19.000 nekretnina, evo gde se one nalaze

Nije poznato kolika je ukupna vrednost ruskih nekretnina u Crnoj Gori, niti da li je ona povezana sa oligarsima bliskim Putinu

  • 1
Crna Gora ostrvo Sveti Đorđe Foto: Shutterstock

Prema novom, šestom paketu sankcija, EU nastoji da zabrani bilo kakav "pravni saobraćaj" za sve nekretnine ruskih državljana.

Ipak, treba istaći da se zabrana neće odnositi na one koji imaju državljanstvo ili prebivalište u Evropskom ekonomskom prostoru ili Švajcarskoj.

Prema saznanjima Pobjede iz diplomatskih izvora, Crna Gora će se odmah pridružiti tom paketu sankcija, piše Bankar.me.

U Crnoj Gori, Rusi su vlasnici ili suvlasnici 19.000 nekretnina i skoro četiri miliona kvadrata zemljišta. Najveći deo tih nekretnina, 98 odsto, nalazi se u primorskim opštinama, a najviše u Budvi i Baru.

Nije poznato kolika je ukupna vrednost ruskih nekretnina u Crnoj Gori, niti da li je ona povezana sa oligarsima bliskim Putinu. Ipak, zna se da su, samo u prvih devet meseci 2021, ruski državljani investirali skoro 13 miliona evra u nekretnine na crnogorskom primorju.

To pokazuju podaci Centralne banke CG.

Iako je deklarativno podržala sankcije uvedene Rusiji, vlada Zdravka Krivokapića ih je tek 8. aprila formalizovala, dodaje lokalni portal.

Kako su najveće ruske banke izbačene iz SWIFT programa, čime je onemogućeno plaćanje sa ruskih računa i na njih, skoro četvrtina Rusa koja je planirala da prodaje svoju nekretninu u Crnoj Gori - odustala je od toga, jer su imali problem gde da prime novac i kako da raspolažu njime.

Crna GORA BUDVA TURISTI, turizam, panorama grada, more, letovanje plaža odmor Foto: Tanjug/Newmediateam

Rusi, ipak, ostaju

Uglavnom, umesto da prodaju, Rusi sada kupuju nekretnine u Crnoj Gori. Veliki deo tzv. srednje klase napušta Rusiju pod sankcijama, i zainteresovan je da se trajno ili privremeno naseli u Crnoj Gori.

Bogati Rusi uglavnom imaju nekretnine na luksuznim stambenim kompleksima poput Porto Montenegra, Zavale, Portonovog ili Luštice beja. Rusi su bili i glavni korisnici ekonomskog državljanstva, ukoliko su uložili 250.000 evra u nekretninu na severu, odnosno 450.000 eva na primorju.

Nekretnine u Crnoj Gori, između ostalog, imaju biznismeni Oleg Deripaska i Andrej Malevski, te moskovski tužilac Denis Popov. Deripska, nekadašnji vlasnik KAP-a, na rtu Platamuni ima rezidencijalni kompleks od 50 miliona evra, kojim upravlja njegova firma "Overseas Assets Management".

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miljana

    8. maj 2022 | 13:41

    A jel baš morate da ih opanjkavate i ofirate, sada kad su na udaru sankcija Rusiji i Rusima po celom svetu?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>