• 0
 ≫ 

Firme moraju da vrate kovid kredite, a vreme ističe: Ovo je moguće rešenje, ali koliko je realno?

 ≫ 

Čak 2,7 miliona italijanskih firmi, iz segmenta malih i srednjih preduzeća, tokom pandemije je uzelo kredite za koje garantuje država

  • 0
Pare, novac, sat, vreme

Foto: Shutterstock

Oko 2,7 miliona malih biznisa sada mora da vrati kredite, koji su ih "spasili" u vreme rastuće pandemije.

Tokom čitave 2020. i 2021. pisali smo o naporima svetskih vlada da pomognu svojim privredama, odnosno da održe - posebno male i srednje - biznise "u životu". Međutim, to ima svoju cenu.

Vlade na krizu jesu odgovarale izdašnim paketima pomoći, ali ne "pro bono". Cilj je bio očuvati poslovanja i radna mesta, a jedna od kovid mera u većini država bili su krediti iza kojih stoji država.

Tako je Italija "potegla" znatno više od većine drugih članica EU, a sećamo se i kroz kako mukotrpan period je ta zemlja prošla: garantovala je za 277 milijardi evra korporativnih kovid kredita, koje njihovi korisnici sada treba da otplate.

Ipak, baš o momentu kada kreće otplata, dešavaju se i posledice ne samo korone, već i rata u Ukrajini, pri čemu je inflacija uzela maha, a cene su na rekordnim nivoima.

Preduzetnici sve teže podnose nadolazeće rashode, posebno rast cena nafte i gasa.

Problem je produbljen time što se na krizu izazvanu koronom - praktično nadovezala kriza nastala usled ruske invazije na Ukrajinu, a kao i obično, mali preduzetnici u takvim okolnostima - postaju posebno ranjivi.

Prema pisanju Rojtersa, a u slučaju Italije, čak 2,7 miliona firmi iz segmenta malih i srednjih preduzeća - tokom pandemije je uzelo kredite za koje garantuje država.

Sada se suočavaju sa prvim testom sposobnosti otplate (od juna), a čini se da je za značajn broj tih firma izazov preveliki. Kako bi se izbegao talas zatvaranja i prisilne prodaje preduzeća, italijanske vlasti - u potrazi za rešenjem - razmatraju uključivanje državne institucije za upravljanje tzv. "lošim kreditima", AMCO.

posao

Foto: Freepik

Vlada je otvorilo ovo pitanje u razgovorima sa upravljačkim strukturama Evropske unije, a ideja je da se prodaja kredita malih i srednjih preduzeća realizuje pre aktiviranja državnih garancija, te da se spreči da firme - u nemogućnosti da otplate dugove - dođu do ivice bankrota.

Zamisao je da AMCO preuzme upravljanje tim kreditima i tako pomogne preduzetnicima da ponovo "stanu na noge". Ipak, neće biti lako osmisliti čitavu šemu, tako da se uklopi u EU pravila tržišnog nadmetanja, a da se dopusti bankama da prepuste kredite AMCO-u pod povoljnim uslovima, odnosno potencijalno iznad tržišnih cena.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>