• 12
 ≫ 

"Imamo važno pitanje na stolu - ko će platiti obnovu Ukrajine? Treba koristiti ruski novac za to"

 ≫ 

Amerika je preuzela kontrolu nad imovinom Afganistanske centralne banke, vrednoj milijarde dolara, i to delimično da bi se obeštetile žrtve terora. Bio bih za ovaj potez i u slučaju Ukrajine, jer je logičan, kaže visoki predstavnik EU

  • 12
Josep Borrell, Žozep Borelj Žozep Borelj / Foto: Profimedia

Visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, rekao je kako bi članice Unije trebalo da razmotre opciju finansiranja obnove Ukrajine "zamrznutim" rsukim deviznim rezervama.

U intervjuu za Financial Times, Borelj je naveo kako je "opcija korišćenja ruskog novca u obnovi Ukrajine i te kako realna", te je tu ideju uporedio sa praksom koju su SAD primenjivale u Afganistanu.

- Amerika je preuzela kontrolu nad imovinom Afganistanske centralne banke, vrednoj milijarde dolara, i to delimično da bi se obeštetile žrtve terora, kao i za humanitarnu pomoć zemlji. Bio bih za ovaj potez i u slučaju Ukrajine, jer je logičan. Imamo novac u džepu i neko bi morao da objasni zašto je to dobar potez u slučaju afganistanskog novca, a nije dobar u slučaju ruskog - rekao je.

Početkom ruske invazije na Ukrajinu, koja je krenula 24. februara tekuće godine, Evropska unija i saveznici su zamrznuli stotine milijardi dolara vredne devizne rezerve Centralne banke Rusije.

Takođe, sankcijama su "potkačili" kako državu, tako i brojne pojedince - ruske oligarhe.

Zato su se unutar evropskih diplomatskih krugova već pokrenule diskusije o tome kako bi se novac mogao iskoristiti za obnovu Ukrajine.

Podsećamo, i Bela kuća ima plan da za jahte ruskih oligarha: "Prodati ih i dati novac Ukrajini".

Premda bi korišćenje ruskog novca u ove svrhe dodatno pogoršalo odnose između Moskve i Zapada, Borelj ističe da taj potez ne bi bio neuobičajen.

- Amerika je u Afganistanu izdvojila 3,5 milijardi dolara zamrznutih rezervi za pomoć žrtvama. Trenutno imamo jedno od najvažnijih političkih pitanja na stolu - ko će platiti obnovu Ukrajine? - zaključio je.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    10. maj 2022 | 09:43

    Zanima me ko je obestetio Srbiju od milosrdnog andjela dzubrad jedna.

  • Nikolas

    10. maj 2022 | 09:44

    NATO RATUJE !!! NATO NEKA PLATI !!!!

  • Milan

    10. maj 2022 | 12:08

    M..š g...o ko je nama platio. Ko će platiti što ste nas tukli sa siromašnim uranijumom?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>