• 23
 ≫ 

Ukrajina zavrće jednu od ključnih slavina gasa: Obustavlja tranzit za Evropu kod Luganska

 ≫ 

I dalje je moguće da će ruski gas biti preusmeren na drugu ulaznu tačku

  • 23
Gas, gasovod, zavarivač Foto: Shutterstock

Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine od sutra obustavlja tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice "Sohranivka" koja se nalazi u Luganskoj oblasti, navodi se u saopštenju operatora.

Ukrajinci su poručili da više ne mogu da trasportuju ruski plin kroz ulaznu tačku Sohranovka od 7 sati u sredu, a kao razlog za takvu odluku naveli su "operacije okupatorskih snaga" koje ometaju redovne aktivnosti. Zbog toga će, kažu, obustaviti operacije na stanici Novopskov, a koju od samog početka ruske invazije kontrolišu proruske separatističke snage.

I dalje je moguće da će ruski gas biti preusmeren na drugu ulaznu tačku, čime bi se isporuka evropskim zemljama ipak ostvarila. Ali, kako navodi Blumberg, nije jasno ko je nadležan za donošenje takve odluke.

ukrajina, gas Foto: Pritscreen

Ukrajina je i ranije upozoravala Rusiju da će operacije njihovih trupa u oblasti Lugansk poremetiti isporuku oko trećine plina koji kroz Ukrajinu prolazi dalje prema Evropi.

- Naša kompanija je više puta upozorila Gasprom o pretnji koju ruske trupe predstavljaju za tranzit gasa pa smo zatražili da se prestane s ometanjem rada ključnih postrojenja, ali su naši apeli bili ignorisani - poručuje ukrajinski operater sistava za prenos gasa.

Gasprom se povodom njihovih navoda još nije oglasio.

Koliko ova odluka ukrajinskog operatera može imati dalekosežne posledice po isporuku gasa pokazuje i činjenica da je u utorak kroz Sohranivku prošlo oko 27 odsto ruskog gasa, dok je kroz drugu ulaznu tačku - Sudzu - prošlo preostalih 73 odsto.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    10. maj 2022 | 19:27

    Neznaju vise sta ce da urade pa zavrscu gas,misle da ce ih to spasiti propasti...zao mi je obicnog naroda ali ih treba sravniti da vise ne postoje ti fasisti i krvoloci...

  • Tomma

    10. maj 2022 | 19:29

    E jest ova EU postala šuntava, i Zelenski se sprda sa njom.

  • Gradjanin

    10. maj 2022 | 19:37

    Ovo nikako nece na dobro da izadje. Ocigledno da se ovde evropa nista ne pita, amerikanci su kupili i ukrajnu i litvaniju i poljsku a evropu ce ovakvim potpuno da stave pod cizmu sto im je i cilj. Ode privreda evrope skroz, prestanak rada industrije, gradjani bez gasa, otpustanja, nestasice, poskupljenja. Kuda vodi ? Razbuktavanje sukoba i totalni haos u svetu da ne kazem 3 sv rat

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>