• 1

Narudžbine za tranzit rukog gasa preko Ukrajine pale na nulu

Bugarska će od juna dobijati isporuke tečnog prirodnog gasa (TPG) iz SAD

  • 1
Rat u Ukrajini energija, Bugarska Gasprom, Bulgaria Gazprom Reax Foto: Tanjug/AP

Nominacije za tranzit ruskog gasa preko Ukrajine za 11. maj pale su na nulu, u mernoj stanici Sohranovka, pokazuju današnji podaci ukrajinskog operatora gasovoda, nakon upozorenja Kijeva da će prekinuti snabdevanje tom rutom, javlja Rojters.

Ukrajina je saopštila u utorak da će obustaviti protok gasa preko te tranzitne stanice, kojom se, kako je navela, isporučuje skoro trećina gasa iz Rusije u Evropu kroz Ukrajinu, pri čemu je "okrivila Moskvu za taj potez i najavila da će protok gasa premestiti na neku drugu rutu".

Podaci ukrajinskog gasnog operatora takođe pokazuju da su zahtevi za tranzit ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine na mernoj stanici Sudža iznosili skoro 72 miliona kubnih metara za 11. maj.

Bugarska će od juna dobijati isporuke tečnog prirodnog gasa (TPG) iz SAD, što će joj pomoći, nakon što je ruski Gasprom prekinuo isporuke, saopštila je vlada u Sofiji.

U međuvremenu, ruska strana je saopštila da nema nikakvih prepreka za obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine, reagujući na najavu operatora gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTSOU) da će obustaviti tranzit.

Gasprom je takođe odbacio kao "tehnički nemoguću" ideju o privremenom prebacivanju nedostupnih kapaciteta sa tačke "Sohranovka" u tačku "Sudža", koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine, preneo je Interfaks.

Video: Radnici ubrzano rade na putu Kokin Brod - Banja, proveravali smo stanje na terenu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    11. maj 2022 | 09:35

    Ukrajinski nacisti su sami prekinuli dotok gasa kad su culi da ce ih u EU primiti za par decenija ......e sada je EU na delu ili ce naciste prepustiti sudbini ili ce ih spaditi SAD..koje se u sve mesaju......

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>