• 0

Postignut dogovor: Gugl će medijiskim kućama u EU plaćati za sadržaj

Novi alat će izdavačima ponuditi prošireni ugovor o pregledu vesti, koji će kompaniji iz SAD omogućiti prikaz isečaka i najava vesti uz plaćanje naknada

  • 0
Google Privacy

Foto: Tanjug/AP

Tehnološki div Gugl (Google) je postigao dogovor sa više od 300 medijskih kuća u šest zemalja Evropske unije - kada je reč o plaćanju njihovog sadržaja.

Takođe, najavio je ponude i za medije u drugim članicama EU.

Izdavači se svrstavaju među najžešće kritičare Gugla, budući da već duže vreme pozivaju vlade da regulišu plaćanje naknada za medijski sadržaj - objavljen na digitalnim platformama.

Podsećamo i da je Australija među prvima propisala ovo plaćanje, a u martu je sličan zakon stupio na snagu i u Kanadi.

Direktorka odeljenja za medije u ovoj kompaniji, Sulina Konal, objavila je u utorak na blogu da su dogovorili plaćanje sadržaja sa oko 300 medijskih kompanija Unije, preneo je Rojters.

"Sporazumi koje smo do sada sklopili pokrivaju više od 300 nacionalnih, lokalnih i specijalizovanih novinskih publikacija u Nemačkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Austriji, Holandiji i Irskoj, a vodi se i mnogo rasprava", napisala je ona, međutim, nije navela koliko će Gugl plaćati medijima.

Konal je pomenula i novi alat, koji će u narednim mesecima nuditi sporazume i drugim izdavačima u EU, počevši od Nemačke i Mađarske. Alat će izdavačima ponuditi prošireni ugovor o pregledu vesti, koji će kompaniji iz SAD omogućiti prikaz isečaka i najava vesti uz plaćanje naknada.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf  Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>