• 15

Fon der Lajen: "Ova odluka ukida 90% ruskog izvoza nafte u EU do kraja godine"

Zabranu uvoza ruske nafte prvobitno je predložila Evropska komisija

  • 15
Ursula fon der Lajen Ursula fon der Lajen / Tanjug/AP

Lideri Evropske unije dogovorili su plan za blokiranje više od dve trećine uvoza ruske nafte. Zabrana je kompromis koji za sada neće uticati na uvoz nafte iz cevovoda, nakon protivljenja Mađarske.

Šef Evropskog saveta, Šarl Mišel, rekao je da je sporazum prekinuo "ogroman izvor finansiranja" za rusku ratnu mašinu. To je deo šestog paketa sankcija odobrenog na samitu u Briselu, oko kojeg je moralo da se usaglasi svih 27 država članica.

Mišel je rekao da je EU, takođe, dogovorila i teške mere usmerene na najveću rusku banku, Sberbanku, i tri državna emitera. Drugim rečima, dodao je da šesti paket EU sankcija uključuje i ukidanje SWIFT transakcija sa najvećom ruskom Sberbankom.

Članice EU provele su sate boreći se da razreše svoje nesuglasice oko zabrane uvoza ruske nafte, a Mađarska je "glavni protivnik". Kompromis je usledio nakon nedelja prepirki, a o svemu se oglasila i predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, preneo je BBC.

Ona je rekla da će obim zabrane biti širi, jer su Nemačka i Poljska dobrovoljno ukinule sopstveni uvoz naftovoda do kraja ove godine. "Ostalo je oko 10-11% koje pokriva južna Družba", rekla je Fon der Lajen, misleći na ruski naftovod koji snabdeva naftom Mađarsku, Slovačku i Češku.

Evropski savet će ponovo razmotriti ovo izuzeće "što je pre moguće", dodala je. Zabranu uvoza ruske nafte prvobitno je predložila Evropska komisija - koja razvija zakone za zemlje članice - pre mesec dana.

Ali otpor, posebno iz Mađarske, koja uvozi 65% svoje nafte iz Rusije naftovodima, zaustavio je poslednju rundu sankcija EU koja je izazvala probleme. Druge zemlje bez izlaza na more, poput Slovačke i Češke, takođe su tražile više vremena zbog zavisnosti od ruske nafte.

Bugarska, koju je Gasprom već "odsekao" od ruskog gasa, takođe je tražila izuzeće. Nije pomogla ni kriza troškova života koja se oseća širom Evrope.

Mađarski premijer, Viktor Orban, zadržao je oštar stav tokom razgovora, okrivljujući Evropsku komisiju što nije uspela da pravilno pregovara o zabrani sa zemljama članicama. Rekao je da je energija "ozbiljno pitanje" i da su "potrebna rešenja, a zatim sankcije".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je učestvovao na samitu, pozvao je zemlje EU da zaustave svoje interne "svađe"," navodeći da su "samo pomogli Moskvi", dodao je britanski servis.

Video: Vučić obišao skladište Republičke direkcije za robne rezerve

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lik

    31. maj 2022 | 08:29

    Veća šteta za vas nego za Rusiju

  • Bugarin.

    31. maj 2022 | 08:30

    Ma Rusi treba odmah da vam zavrnu slavine i za naftu i gas. Pa da plačete.

  • Nexxx

    31. maj 2022 | 08:41

    Zivim za dan da vam rusi dodju ponovo u berlin. Al ovog puta da ostanu zauvek jer vi da se pripitomite ne mozete.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>