• 0

Da li će automobilska industrija preživeti i kad će logistika da se vrati u normalne tokove

Sinergija nauke i realnog sektora je ključna za unapređenje logističke prakse

  • 0
Automobil prodaja Foto: Shutterstock

Da li će automobilska industrija preživeti, da li su inovacije izostale ili ih ima još više bile su teme konferencije Automobilskog klastera Srbije „SEE Automotive – Connect&Supply”.

Takođe, jedna od važnih tema ove nedelje bila je i logistika. 

Poremećaji u lancima snabdevanja, talenti i ljudski resursi, kao i marketing u oblasti logistike, bile su vodeće teme međunarodne logističke konferencije LOGIC.

Kako je rečeno na konferenciji, sinergija nauke i realnog sektora je ključna za unapređenje logističke prakse, ali i naučno-istraživačkog rada.

U izazovnim vremenima na globalnom nivou kada se svi ustaljeni putevi u lancima snabdevanja preispituju, logistika se ističe kao vodeća tema u svetskoj ekonomiji. Posledice korona virusa, zastoja u svetskim lukama i nedostatka kontejnera i dalje su intenzivne, a sukob u Ukrajini dodatno komplikuje situaciju. U ovakvim prilikama, važno je da i studenti, početnici u karijeri, budu informisani, kako bi se što bolje pripremili na izazove koji ih očekuju.

"Kao rešenje za sve globalne prilike prethodnih godina istakao bih dve stvari: prilagođavanje i planiranje. U prvom naletu smo bili na vezi sa svim kancelarijama i na taj način prilagođavali se situaciji i pronalazili najbolja rešenja za svoje klijente. Kasnije smo pravili planove koji su bili kratkoročni, zbog stalnih promena, ali smo uvek imali šta da ponudimo klijentima", rekao je Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja u kompaniji cargo-partner Srbija.

Ni on, kao ni drugi govornici, nije mogao da da dugoročnu prognozu trendova u transportu i logistici, ali se osvrnuo na trenutna rešenja.

“Konkretno iz Kine sada imamo efikasan zbirni kontejnerski servis koji se pokazao daleko boljim od punih utovara. Smatram da će u drugoj polovini godine biti malo lakše, jer će biti uvedeni novi brodovi, a time i veći kapaciteti za transport robe” naveo je Đekić.

Ovaj privredni sektor suočava se sa još jednim velikim izazovom. Logistika je radno intenzivna delatnost, a potreba za logističkim stručnjacima raste 10 do 15% godišnje.

Luka i kontejneri Pixa bay

Problem nedostatka radne snage je evidentan, a danas je imperativ prepoznati i zadržati talente u svojim kompanijama.

Cilj međunarodne logističke konferencije LOGIC, koja se održava 5. put na Saobraćajnom fakultetu, je da se akademska istraživanja povežu sa realnim logističkim izazovima, kako bi se obezbedila puna sinergija naučnih i praktičnih znanja.

Da li će automobilska industrija preživeti

Automobilska industrija Srbije ima tradiciju dugu više od 70 godina, a rane početke povezujemo sa, svima poznatom, Zastavom. Danas je jedan od najistaknutijih sektora u našoj zemlji i svojim proizvodima snabdeva skoro sve veće, evropske i neke od azijskih proizvođača, zato i nije iznenađujuće što ovaj sektor privlači značajan deo direktnih stranih investicija.

Poslednjih godina Srbija je postala idealna lokacija za proizvodnju, a neki od razloga su svakako kvalifikovana radna snaga, dobra strategijska lokacija, ali i povoljni logistički uslovi.

Znamo da je automobilska industrija jedna od najprofitabilnjih u svetu, ali ono što se retko ističe jeste da je i jedna od najsloženijih. Savremeno doba stvorilo je nove, informisanije i zahtevnije kupce, a kompanije su kao odgovor na to morale ponuditi širi spektar novih modela.

Kupci koji su sve više sofisticirani u svojim zahtevima, nisu jedini izazov ove industrije, tržišta sirovina, dobavljači, proizvodni pogoni koji su doživeli brojne turbulencije usled aktuelnih dešavanja u svetu, takođe predstavljaju izazov za sebe.

“Kada govorimo o lancu snabdevanja, posebno u izazovnim uslovima u kakvim proizvođači danas posluju, logistika zauzima značajno mesto, a pouzdan partner može biti ključno oružje za opstanak na tržištu rekao je Milan Lani, korporativni direktor logistike u kompaniji cargo-partner.

Video: Ovo su najlepše devojke Beogradskog sajma: U njih gledaju više nego u ljute mašine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>