• 7

"Nestašica o kojoj niko ne govori": Žene apelovale mesecima, tek sad se digla medijska prašina

Nedostatak sirovina i uska grla u lancu snabdevanja takođe su izazvali nestašicu mlečne formule za bebe u SAD, što je sada stabilizovano

  • 7
kutija za tampone Foto: Shutterstock

Problemi u lancu snabdevanja i inflacija pogodili su gotovo svu robu široke potrošnje, ali se žene sada suočavaju sa dodatnim opterećenjem, jer nestašica proizvoda za menstruaciju pogađa Sjedinjene Države.

O tome su izvestili i najveći prodavci i proizvođači u zemlji, potvrđujući pritužbe koje već mesecima kruže društvenim mrežama.

To pitanje je privuklo nacionalnu pažnju ove nedelje, nakon što je članak u Tajmu nazvao manjak tampona i uložaka "nestašicom o kojoj niko ne govori".

"Mesecima nisam videla nijedan proizvod u prodavnicama", napisala je jedna korisnica Reddit-a, dodajući da je tampone naručivala preko Amazona i da su cene značajno porasle. Prema podacima kojima raspolaže Blumberg, u odnosu na lani, cene tampona su skočile 10%.

Ali, portparol Amazona je demantovao glasine o povećanju cena, rekavši da politika tog e-trgovca "pomaže da se osigura da prodavci cene svoje proizvode na konkurentnom nivou", te da kompanija aktivno prati određivanje cena i uklanja ponude koje krše njenu fer politiku cena.

Čini se da nestašice proističu usled ograničenja u snabdevanju ključnim materijalima poput pamuka i plastike, a za kojima je velika potražnja od početka pandemije. Rat u Ukrajini dodatno je smanjio snabdevanje jer su Rusija i Ukrajina glavni izvoznici đubriva, koje se koristi za uzgoj pamuka. Ni suša u Teksasu nije pomogla, piše CNN.

Nedostatak sirovina i uska grla u lancu snabdevanja takođe su izazvali nestašicu mlečne formule za bebe u SAD, što je sada stabilizovano. Oba pitanja su veoma važna, a čini se da se o njima nedovoljno govori.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jox22

    12. jun 2022 | 17:29

    Baš me briga za Amerikance...

  • Bojan

    12. jun 2022 | 21:09

    Amer sve si lijepo napisao na srpskom ali me buni ovaj GAVERMENT😂. Jel to ide uz onu nasu u dijaspori srpski smo zaboravili a engleski jos nismo naucili.🤣

  • amer

    12. jun 2022 | 16:27

    Za vasu informaciju u SAD-u nema nestasice nicega... a druga je stvar visoke cene proizvoda,ali nema jos gladi jer gaverment pomaze sa dodatnim stimulans parama.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>