• 21

Švajcarci češljali naše nekretnine i otkrili da svaka peta nije upisana: Koliko danas plaćamo porez na stan?

Rihard Koli, šef razvojne saradnje Ambasade Švajcarske u Srbiji, u razgovoru za Telegraf Biznis otkriva detalje programa, za šta će konkretno biti namenjen novac, ali i kolike su cifre.

  • 21
Rihard Koli, sef razvojne saradnje Ambasade Svajcarske u Srbiji Foto: Ustupljena fotografija

Švajcarska je nastavlja program podrške Srbije i novi plan je poznat za period 2022-2025. Švajcarska želi da se fokusira na dobro ustaljene prakse, kao što je obrazovno-edukativni sistem. Kako je rečeno, fokus će biti podrška malim i srednjim preduzećima, ali i energetski sektor.

Švajcarska jedan od najvećih investitora u Srbiji, a obezbeđuje mnogo radnih mesta, mahom za visokokvalifikovane radnike. Lokalne samouprave, s druge strane, pokazale su interesovanje da iskoriste sredstva i urade projekte koje traže njihovi građani.

Rihard Koli, šef razvojne saradnje Ambasade Švajcarske u Srbiji, u razgovoru za Telegraf Biznis otkriva detalje programa, za šta će konkretno biti namenjen novac, ali i kolike su cifre. 

  • Šta će biti urađeno u okviru novog Programa saradnje sa Srbijom za period od 2022. do 2025. programa do 2025. godine i koliko je odvojeno sredstava?

- Švajcarska je pouzdan i posvećen partner Srbije. Dugogodišnja saradnja Švajcarske sa Srbijom počela je još 1991. godine kao humanitarna pomoć i podrška u oblasti migracija da bi vremenom prerasla u podršku tranzicionim procesima i reformama Srbije u skladu sa evropskim vrednostima i standardima.

Danas, Švajcarska je posvećena pružanju podrške ka postizanju održivog razvoja i inkluzivnog rasta Srbije, uz podsticanje demokratskih procesa. To čini u partnerstvu sa javnim i privatnim sektorom i civilnim društvom.

Sa finansijskom podrškom od 96,5 miliona švajcarskih franaka za period od 2022. do 2025. godine, Švajcarska razvojna saradnja u Srbiji će se fokusirati na oblasti ekonomskog razvoja i zapošljavanja, demokratskog upravljanja i civilnog društva, kao i klimatskih promena i održivog urbanog razvoja.

Alternativne investicije bitnis Foto: Shutterstock

Migracije ostaju važna tema švajcarsko-srpske saradnje, dok se Migraciono partnerstvo između Švajcarske i Srbije nastavlja. Takođe, u okviru Programa, najmanje 1% ukupnog budžeta biće izdvojeno za podršku u oblasti kulture i umetnosti, sa fokusom na lokalne kulturne inicijative.

  • Kako je najavljeno, Program saradnje će se fokusirati između ostalog i na oblasti ekonomskog razvoja i zapošljavanja, da li nam možete navesti konkretne elemente te podrške?

- S jedne strane, Švajcarska saradnja će nastaviti da podržava napore Vlade Srbije na unapređenju uslova za ekonomski razvoj u državi. Uz nekoliko izuzetaka, te projekte uglavnom sprovode međunarodne finansijske institucije.

Oblasti podrške uključuju unapređenje upravljanja javnim finansijama na centralnom i lokalnom nivou, unapređenje poslovnog okruženja, izgradnju ekosistema pogodnog za inovacije i tehnološko preduzetništvo, kao i promociju trgovine i izvoza.

Neki od konkretnih primera ovih projekata jesu podrška Poreskoj upravi Srbije u unapređenju naplate poreza kao i podrška u razvoju strategija za borbu protiv zloupotreba.

Jedan od projekata koji podržava Švajcarska radi sa Agencijom za nadzor stečaja na unapređenju kapaciteta stečajnih upravnika, čime se stvara povoljnije poslovno okruženje.

U oblasti inovacija i tehnološkog preduzetništva, Švajcarska će nastaviti svoje dugogodišnje partnerstvo sa Naučno-tehnološkim parkom u Beogradu i Švajcarskim programom za preduzetništvo, koji omogućavaju inkubatorima, akceleratorima i investitorima u Srbiji pristup međunarodnoj ekspertizi.

Švajcarska takođe pruža tehničku pomoć Ministarstvu trgovine i Upravi carina. Švajcarski program za promociju uvoza, koji sarađuje sa Privrednom komorom Srbije i Agencijom za razvoj Srbije na podsticanju srpskog izvoza tekstila, proizvoda od drveta i prirodnih sastojaka na evropska tržišta. Dva programa direktno podržavaju pristup proizvodnih malih i srednjih preduzeća u Srbiji većim, profitabilnijim tržištima.

Sa druge strane, Program saradnje sa Srbijom će nastaviti da se bavi temom dualnog obrazovanja, kao i uključivanjem nezaposlenih mladih na tržište rada.

Švajcarski stručnjaci savetuju Vladu Srbije u uvođenju sistema dualnog obrazovanja od 2018. godine.

Rezultati koji su postignuti su zaista izvanredni - trenutno je 10.000 mladih uključeno u neki od brojnih programa praksi u kontekstu dualnog obrazovanja. Švajcarska će pružiti finansijsku i tehničku podršku Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije da diverzifikuje i proširi zakonski okvir sistema dualnog obrazovanja, i u partnerstvu sa Austrijom, podržaće privatni sektor u omogućavanju pripravništva u skladu sa potrebama tržišta rada i zakonskim regulativama.

Paralelno, projekat „Znanjem do posla“ uspostavio je nekoliko centara za obuku u Srbiji koji pružaju usluge karijernog vođenja i savetovanja, kao i mogućnosti učenja kroz rad, u pet regiona južno od Beograda, u saradnji sa lokalnim samoupravama.

  • Razgovarali smo sa jednim od Vaših implementacionih partnera na temu popisa nekretnina i opština u Srbiji - koliko opštine koriste sredstva iz švajcarskog programa (ranije taj odziv nije bio povoljan – lokalne samouprave su imale problema sa podnošenjem predloga projekata u roku, nisu prepoznali potencijal sredstava itd.)

- Projekat ekonomskog razvoja opština u Srbiji (MED), koji podržava Švajcarska, sprovodi se već deset godina. U 2017. godini objavljen je javni poziv za gradove i opštine u Srbiji da se pridruže MED projektu.

Naš utisak je bio da su opštine zaista dobro prepoznale mogućnosti koje nudi Projekat.

Pristigla je 91 prijava, što potvrđuje veliko interesovanje lokalnih samouprava Srbije za podršku u oblasti oporezivanja imovine i dobrog upravljanja na lokalnom nivou. Sredstvima koja su tada opredeljena, programom su obuhvaćene 44 lokalne samouprave.

Kroz MED projekat, 44 izabrane lokalne samouprave dobile su tehničku pomoć da unaprede svoje znanja u upravljanju porezom na imovinu i unaprede kvalitet pružanja usluga svojim građanima. Pored toga, dobili su i finansijsku podršku da angažuju popisivače evidentirane u lokalnoj službi za zapošljavanje, sa zadatkom da registruju do sada neuknjiženu imovinu.

Takođe, Švajcarska je izdvojila milion švajcarskih franaka za podsticajni fond za najuspešnije lokalne samouprave u prikupljanju poreza na imovinu.

Rihard Koli, sef razvojne saradnje Ambasade Svajcarske u Srbiji Švajcarska je izdvojila milion švajcarskih franaka za podsticajni fond za najuspešnije lokalne samouprave/Foto: Ustupljena fotografija

Najvažniji preduslov za korišćenje ovog fonda bilo je da lokalne samouprave finansiraju projekte koje predlažu građani.

Pandemija COVID-19 dovela je do ograničenja okupljanja i uticala je na način na koji su građani konsultovani.

Naime, opštine nisu bile u mogućnosti da organizuju direktne razgovore o potencijalnim investicionim projektima sa svojim građanima. Umesto toga, opštine su koristile različite načine indirektnih konsultacija kao što su ankete i onlajn glasanje.

Neke opštine su čak bile prinuđene da preraspodele svoja finansijska sredstva i smanje finansiranje ovakvih investicionih projekata kako bi podržale zdravstveni sektor. U drugim slučajevima, neki projekti su odbijeni zbog nedostatka tehničke dokumentacije ili nerešenih imovinskih prava.

Uprkos teškim okolnostima, svi predloženi projekti u vrednosti od milion švajcarskih franaka su uspešno realizovani. Nakon konsultacija sa građanima, opštine su raspoloživa sredstva uložile u rekonstrukciju vrtića, škola za decu sa smetnjama u razvoju, proširenje opštinskog vodovoda, kupovinu medicinske opreme kao što su rendgen ili ultrazvuk.

  • Ljude koji su bili angažovani na projektu i radili popis nekretnina u Srbiji, zatekli su i brojni izazovi. Npr. u određenom broju slučajeva, nije bilo poznato ko je vlasnik nekretnine. Da li imate podatke kakav je presek, šta su popisivači zatekli na terenu, i da li će se ove aktivnosti sprovoditi i u okviru novog Programa za Srbiju?

- U 2017. godini svaka peta nekretnina u Srbiji (20%) nije bila upisana u bazu podataka lokalne poreske uprave. Iste godine, u 44 podržane partnerske lokalne samouprave MED projekta, bilo je 638.175 registrovanih nekretnina.

Posle četiri godine, lokalne poreske baze podataka sadržale su 803.813 registrovanih nekretnina, što odgovara porastu od 26%.

Ova imovina se sada oporezuje u skladu sa zakonom i stvara dodatne prihode koji se koriste za razvoj 44 podržane lokalne samouprave. Samo u 2021. godini, 44 lokalne samouprave ostvarile su dodatnih 5 miliona evra prihoda od poreza na imovinu (u odnosu na 2017. godinu) i to uložile u unapređenje pružanja usluga svojim građanima.

Švajcarska će nastaviti kroz MED projekat da podržava lokalne samouprave u Srbiji u njihovom efikasnom oporezivanju imovine i stvaranju sopstvenih prihoda do maja 2025. godine.

Video: Ovo su cene izdavanja najtraženih stanova u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мићко

    21. jun 2022 | 21:31

    Зашто Швајцарци чешљају по Србији? Да би се узимало од народа.

  • srle

    21. jun 2022 | 21:55

    Super je sto ste pustili Svajcarce da njuskaju po Srbiji i spijuniraju srpske domacine. Svaka cast, zaista. Malo ko bi se setio takve podlosti.

  • Prle

    21. jun 2022 | 21:28

    Sramota da nas drugi hvataju da ne prijavljujemo nekretnine.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>