• 2
 ≫ 

Posle pisanja Telegraf Biznisa, Zara više ne sme da prikuplja podatke

 ≫ 

"Lične podatke je moguće obrađivati isključivo uz prethodnu saglasnost potrošača", rečeno je za Telegraf Biznis

  • 2
Online plaćanje Zara Foto: Pexel, Promo

Firma "ITX RS" prestala je da nepropisno obrađuje podatke o ličnosti onlajn kupaca, potvrđeno je za Telegraf Biznis.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je polovinom juna trajno zabranio toj firmi obradu podataka o ličnosti i to podatke iz lične karte i pasoša koji se prikupljaju od fizičkih lica prilikom „online“. O tome je Telegraf Biznis prvi pisao. 

Dopisom od 7. jula ITX je obavestio Poverenika da je u potpunosti postupio po naloženom, i naveo da je prestao sa daljim prikupljanjem brojeva identifikacionih dokumenata fizičkih lica, kao i da je obrisao sve do sada prikupljene podatke.

Podaci su prikupljani sa prilikom kupovine robe preko internet stranica: oysho.com/rs, masimodutti.com/rs, stradivarius.com, zara.com/rs/, zarahome.com/rs/, pullandbear.com/rs/ i bershka.com/rs/.

Kroz inspekcijski nadzora utvrđeno je da ITX podatke prikupljao kako bi izvršio eventualni povraćaj novca kupcima, te da ih obrađuje prevremeno, odnosno da vrši obradu pre momenta povraćaja novca.

"Tako da u vreme prikupljanja spornih podataka obrada nije zakonita, jer pravna obaveza ITX nastaje u momentu povraćaja novca kupcu za već kupljenu robu ili uslugu, ili u momentu odustajanja od kupovine u slučaju prethodno plaćenog avansa", naveo je Poverenik.

Poverenik je pozvao sve rukovaoce i obrađivače podataka da obradu podataka o ličnosti vrše isključivo na zakonit način u svrhu za koju su ti podaci prikupljeni, odnosno da ne prikupljaju od građana više podataka od onih koji su potrebni za ostvarivanje svrhe.

Pročitajte u posebnoj vesti detalje o tome šta su nam rekli iz Zare na upit o prikupljanju podataka. 

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>