• 2

3 razloga da ne paničite zbog globalnog skoka cena

3 razloga da ne paničite zbog visoke inflacije

 • 2
Inflacija nafta hrana

Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Inflacija raste svuda u svetu, a poslednji izveštaji dokazuju do ciframa. U pojedinim zemljama je taj nivo mnogo veći od onog što su prognozirali ekonomisti.

Međutim, brokeri s Volstrita kažu da dublje kopanje u podatke o inflaciji otkriva da iako je situacija zabrinjavajuća, postoje razlozi za optimizam. I to tri.

1. Bazna inflacija. Čini se da je godišnja bazna inflacija, koja uklanja nestabilne cene hrane i energije, dostigla vrhunac u martu. Zvaničnici Federalnih rezervi su najviše zabrinuti kada postoje znaci da je inflacija široko zasnovana, tako da to daje određenu nadu da se osnovna situacija popravlja čak i kada cene namirnica i gasa rastu.

Bazna inflacija u 12 meseci do juna pala je na 5,9% sa 6% u maju. Mogao bi da nastavi da opada ako potražnja potrošača za robom nastavi da slabi, jer se kupci odupiru visokim cenama i preusmeravaju svoje prihode na usluge kao što su restorani. I u Nemačoj su prisutni znaci oporavka.

2. Cene nafte. Zabrinutost oko toga da li bi globalna ekonomija mogla da padne u recesiju zamaglila je očekivanja u pogledu potražnje za gorivom, što je pomoglo da se smanji pritisak na cene benzina ovog meseca. Prosečna cena za galon gasa je bila 4,63 dolara, u poređenju sa 4,78 dolara pre nedelju dana i 5,01 dolara pre mesec dana.

To se nije odrazilo na junske podatke, s obzirom na to da su cene benzina bile rekordno visoke kada je Biro za statistiku rada računao podatke. Indeks benzina je porastao za 11,2% između maja i juna. Ali to znači da će jul verovatno izgledati bolje - a tržišta vole da gledaju unapred.

3. Dugoročna inflaciona očekivanja. Istraživanje Federalnih rezervi pokazalo je da, dok su očekivanja potrošačke inflacije za narednu godinu u junu označila novi maksimum, srednjoročna i dugoročna očekivanja su opala.

ruke ulje nafta zagađenje

Foto: Shutterstock

 

Ovo ukazuje da američki potrošači i dalje veruju da Fed može da kontroliše situaciju sa inflacijom povećanjem kamatnih stopa i okončanjem kupovine obveznica iz perioda krize. Ekonomija bi mogla da uspori, ali stabilnost cena će na kraju biti obnovljena.

Uz to: bazna inflacija je i dalje izuzetno visoka i znatno iznad cilja centralne banke od blizu 2%. Na nivou iz meseca u mesec, čini se da se ubrzava, što je loša vest. I postoje znaci da se pritisci inflacije šire na delove privrede gde će verovatno ostati još neko vreme, kao što su kirije i renta lokala.

Indeks stanovanja (rentiranja) je porastao za 5,6% tokom prošle godine. To je bio najveći rast od februara 1991. godine. Cena kućnih potrepština je u istom periodu skočila za 9,5%, dok su cene avio-karata skočile više od 34%.

Šta možemo da očekujemo: Kada inflacija počne da pada, da li će se ikada vratiti na mesto gde je bila pre nego što se pandemija pojavila?

Svetski ekonomisti saglasni su u jednom - postoji rizik da bismo mogli da uđemo u period stalno veće inflacije ako centralne banke uskoro ne stave  situaciju pod kontrolu.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Stojko

  19. jul 2022 | 13:47

  Ja ne panicim, nas predsednik je rekao da je to uvezena inflacija i da ce on da brine za nas, Meni dovoljno.

  4
  4

  Podelite komentar

 • SS

  19. jul 2022 | 13:57

  ...ma ide nam na bolje .... :((((

  2
  0

  Podelite komentar