• 9

Ključne evropske reke "isparavaju": Rajnom plove poluprazni brodovi, dok topla Rona ometa nuklearke

Od Rajne do Dunava, plovni putevi u Evropi "otkazuju" u najgorem mogućem trenutku, kako se klimatska kriza pogoršava

  • 9
reka rajna

Rajna / Foto: Shutterstock

Usred sušnog leta, koje je postavilo toplotne rekorde širom Evrope, najveće reke Starog kontinenta počinju da "otkazuju poslušnost", odnosno da - isparavaju.

Rajna — stub nemačke, holandske i švajcarske privrede vekovima — trebalo bi da postane praktično neprohodna na ključnoj tački puta kasnije ove nedelje, piše danas Blumberg, zaustavljajući tako masivne tokove dizela i uglja.

Pritom, sve se dešava u vreme nezapamćene svetske krize, kada Evropa kuburi s gasom zbog sukoba s Rusijom, i kada se treba spremiti za zimu - istovremeno vodeći računa o klimi. 

Kako smo pisali pre nekoliko dana, Nemačka je, uprkos ranijim planovima o zatvaranju, odlučila da ipak pokrene termoelektrane. Iako kažu da je to samo privremeno rešenje, planiraju uvoz 30 miliona tona kamenog uglja.

Dunav, koji vijuga svojim putem od 2.850 km kroz centralnu Evropu do Crnog mora, takođe je zagušen, što ometa protok žitarica i drugu trgovinu. Širom Evrope, transport je samo jedan od elemenata rečne trgovine koji je narušen klimatskim promenama.

Naglasak je i na francuskoj elektroenergetskoj krizi koja se pogoršala jer su reke Rona i Garona isuviše tople da bi efikasno hladile nuklearne reaktore, dok je italijanski Po prenizak da bi zalivao pirinčana polja i održavao školjke, potrebne za čuvenu pastu "alle vongole", slikovito objašnjava njujorška agencija.

Prekidi u plovnim putevima bili bi novi izazov za region koji je već na ivici recesije, jer ruska invazija na Ukrajinu podstiče inflaciju tako što smanjuje zalihe hrane i energije. Ovo aktuelno stanje šalje dodatne signale Evropskoj uniji da unutrašnji transport mora učiniti - otpornijim.

Naime, nizak vodostaj Rajne, koja je jedan od ključnih teretnih saobraćajnih pravaca u Nemačkoj, trenutno onemogućuje plovidbu kompletno natovarenih brodova, a moguće je da će - zbog logističkih problema - doći do zastoja i u proizvodnji, odnosno lancima snabdevanja.

Reka Rajna, Nemačka, Evropska Unija, Suša,

Reka Rajna / Foto: Pixabay

Plitka voda, nastala usled dugotrajne suše i vrućina, pravi probleme u plovidbi celom dužinom Rajne u Nemačkoj, čije je izvorište, inače, u švajcarskim Alpima, u kantonu Graubinden. Ova reka je krucijalni kanal koji povezuje industrijsko središte najmoćnije evropske privrede sa lukama Severnog mora, iz kojih se, potom, vrši izvoz na svetska tržišta.

Rečni teretni saobraćaj preko Rajne i dalje se odvija, ali samo s brodovima koji su u nekim situacijama prisiljeni da plove maltene poluprazni. Reke i kanali Starog kontinenta prenose više od jedne tone tereta godišnje za svakog stanovnika EU i doprinose sa oko 80 milijardi dolara privredi regiona, samo kao vid transporta, prema proračunima zasnovanim na podacima Evrostata.

Tople reke utiču na francuske nuklearne elektrane

Reke na jugu Francuske postaju previše tople da bi rashladile reaktore. Dok Evropa trpi istorijsku sušu, ove godine ubitačne poplave pogodile su američku državu Kentaki, Južnu Afriku i Brazil. Kina je pogođena i jednom i drugom pojavom.

Glavni evropski rečni sistemi se delimično hlade zahvaljujući alpskim glečerima, mada se i oni prema istraživanjima tope velikom brzinom. Alpski region je zabeležio zagrevanje od 2 stepena od druge polovine 19. veka, što je otprilike duplo više od globalnog proseka, prema Evropskoj agenciji za životnu sredinu.

"To pokreće propast, sa kamenjem koji apsorbuje sunčevu toplotu - umesto da je reflektuje kao glečeri - ubrzavajući proces", piše dalje u tekstu Blumberga. Naučnici očekuju da će se alpski ledeni pokrivač prepoloviti do 2050. godine, pri čemu će skoro svi glečeri nestati do kraja ovog veka.

reka Rona

Foto: shutterstock.com

 

Poremećaji mlaznih tokova koji duvaju na istok preko Atlantika takođe čine da suše traju duže, navodi nemačka meteorološka služba DWD. Takozvani blokirajući grebeni dovode do toga da zone visokog pritiska ostaju na mestu iznad zapadne Evrope nedeljama i obično su praćene nebom bez oblaka, prema Institutu za meteorologiju, Univerziteta Free u Berlinu.

"Možemo se prilagoditi do određenog stepena, ali nikada nećemo sustići klimatske promene", rekao je Fred Haterman, koji proučava hidroklimatske rizike na Potsdamskom institutu za istraživanje uticaja na klimu. "Iznenađenja će i dalje stizati", dodaje.

Stanovanje i prekomerna eksploatacija takođe opterećuju rečne sisteme. Oko 58 miliona ljudi živi u oblasti Rajne - jednom od izvora industrijske revolucije - i njena voda se koristi za piće, navodnjavanje, proizvodnju (električne energije). Nedostatak vode u evropskim rečnim slivovima utiče na čak četvrtinu teritorije regiona, kaže Evropska agencija za životnu sredinu.

Ipak, napominje se da su "faktori koji su presušili evropske reke deo dugotrajnog trenda, a ne nekoliko loših meseci". Tlo je trenutno toliko isušeno da bi se većina kiše apsorbovala. Tek kada se to nadomesti, počeće da se uliva u reke.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doktor

    10. avgust 2022 | 12:47

    Cuj klimatske promene. Milankovicevi ciklusi, covek sve lepo objasnio. Ali mnogo je bolje da se prodaje magla naivnima i uzima masna lova iz razlicitik fondova za borbu protiv kravljih prdeza i slicnih gluposti...

  • Hogar

    10. avgust 2022 | 12:49

    BESMISLENE SANKCIJE RUSIJI KOJE JE UVELA EU DEBELO CE IH SAME KOSTATI....NACISTI UKRAJINCI IMAJU VETAR U LEDJA OD NACISTA AMERIKANACA KOJI SE I BORE ZA NJIHOV INZERES DO ZADNJEG UKRAJINCA . EVROPA BI TREBALO DA AMERICI KAZE ZBOGOM I OKRENE SE RUSIJI I KINI KOJA JE SLEDECA EKONOMSKA I VOJNA SILA. AKO HOCES DOBRO SVOM NSRODU KAZI ONOM MALOM HITLERU ZELENSKOM ZBOGOM I ZAMAJAC KRECE PONOVO..OVAMO SRLJAMO U EKONOMSKU PROPAST I RATOVE SA NEZAMISLIVIM RAZARANJIMA

  • Branislav

    10. avgust 2022 | 15:49

    Kad se pre par godina govorilo da ce se voditi ratovi za pijacu vodu, mnogi balvani su se smejali. Oni koji znaju upozoravaju na vreme, ali malo ima ko da ih poslusa.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>