• 2

Žene idu u penziju sa 63 godine i četiri meseca: Svake sledeće godine granica se povećava

Moraju imati najmanje 15 godina staža

 • 2
Penzionerka štednja penzija

Foto-ilustracija: Shutterstock

Direktor Sektora za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u Fondu PIO Vladimir Stanković rekao je danas da će se uslovi za ostvarivanje starosne penzije za muškarce i žene u smislu godina života izjednačiti 2032. godine i da ne bi trebalo da se menjaju u narednom dužem periodu.

"Pravila o uslovima za ostvarivanje starosne penzije postavljena su 2014. godine i podrazumevaju da, u odnosu na to koje kalendarske godine osiguranik ide u penziju, ispunjava određene uslove, tako da je predviđeno da ove godine muškarci moraju da imaju 65 godina života i 15 godina staža, dok je za žene 2022. godine to 63 godine i četiri meseca života i najmanje 15 godina staža", izjavio je Stanković za Tanjug.

Naglasio je da će se svake sledeće godine za žene starosna granica povećavati za po dva meseca.

"Uslovi za odlazak u starosnu penziju izjednačiće se za muškarce i žene 2032. godine, kada će i jedni i drugi morati da imaju 65 godina života i najmanje 15 godina staža", precizirao je Stanković.

On je naveo da se prilikom utvrđivanja starosne granice za odlazak u penziju uzima u obzir više činjenica.

"Jedna je životni vek, zatim uslovi rada, poslovi koji se obavljaju, ekonomska snaga države, da mogu da se refinansiraju penzije. Ekonomska situacija u Srbiji je dobra, što se tiče životnog veka građana i uslova rada na radnim mestima, realno je da se starosna granica ne poveća u dužem periodu", procenio je Stanković.

Na pitanje o pravu na ostvarivanje penzija za ljude u dijaspori, odgovorio je da se, prema ugovorima koje Srbija ima sa tridesetak zemalja, staž ostvaren u Srbiji i u inostranstvu sabiraju i da se penzija može ostvarilti u Srbiji ili u stranoj državi u kojoj osiguranik živi.

"Samo treba na vreme obezbediti potvrdu o stažu u insostranstvu kako se ne bi gubilo vreme kada se bude odlučivalo o pravu na ostvarivanju penzije", napomenuo je Stanković i dodao kako se na sličan način ostvaruju prava osiguranika iz bivših jugoslovenskih republika.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Goca

  24. avgust 2022 | 15:34

  Ma od penzije nista. Ako je i dozivim ,od nje necu moci da prezivim.

  9
  0

  Podelite komentar

 • Zena

  24. avgust 2022 | 16:38

  Ovima koji donose ove propise neka mame rade do 100 godine.

  6
  1

  Podelite komentar