• 15

Rusija vs. Nemačka: Jedna zemlja beleži minimalnu nezaposlenost, druga kuburi s radnom snagom

Danas se oglasio nemački institut IFO, ali i ruski predsednik Vladimir Putin. Kakve su ekonomske prognoze pred zimu?

  • 15
rusija, nemačka

Foto: shutterstock.com

- Rusija se suočava sa finansijskom i tehnološkom agresijom, ali ekonomski "blickrig" protiv nje nije uspeo - rekao je danas predsednik te zemlje, Vladimir Putin i dodao:

"Rusija se ubedljivo bori sa spoljnim pritiskom, možda bi se reklo, sa finansijskom i tehnološkom agresijom od strane nekih zemalja. Taktike ekonomskog blickriga nisu delovale, to je već očigledno svima, pa i njima".

On je naveo da će budžet Rusije u naredne tri godine ispuniti prioritete i izazove pred kojima je zemlja. Pritoritet je makroekonomska stabilnost Rusije, naglasio je Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima. Takođe je naveo da je potrebno stvoriti uslove za restrukturiranje privrede, realizaciju nacionalnih projekata i razvoj infrastrukture, prenose RIA Novosti.

Putin kaže da je inflacija sa 17,8 odsto u aprilu, pala u septembru na 14 odsto i da ima razloga da se veruje da će do kraja godine biti još niža, kao i da je nezaposlenost na istorijskom minimumu.

Šta kažu iz instituta IFO?

Nemački Institut za ekonomska istraživanja očekuje da će se Nemačka suočiti sa recesijom i inflacijom, te je smanjio svoju prognozu ekonomskog rasta te zemlje.

Za ovu godinu, IFO predviđa rast od samo 1,6 odsto, dok u narednoj godini predviđa smanjenje privrednog rasta za 0,3 odsto.

"Ulazimo u zimsku recesiju", kaže šef odeljenja za prognoze u IFO Timo Folmershauzer, saopšteno je. Očekuje se da će inflacija ove godine u proseku iznositi 8,1 odsto, a sledeće 9,3 odsto.

- Smanjenje isporuke gasa iz Rusije tokom leta i, usled toga, drastično povećanje cena, prave pustoš kada je reč o ekonomskom oporavku nakon korone. Ne očekujemo povratak u normalu do 2024. godine, sa rastom od 1,8 odsto i inflacijom od 2,5 odsto - rekao je on.

nemačka - gas, zima

Foto: shutterstock

 

U poređenju sa junom, IFO je značajno snizio prognozu rasta za 2023, za 4,0 procentnih poena i naglo povećao prognozu inflacije za 6,0 procentnih poena.

Kako je navedeno, snabdevači energentima će značajno prilagođavati cene električne energije i gasa u svetlu visokih troškova nabavke, a posebno početkom 2023. godine. To će povećati stopu inflacije na oko 11% u prvom kvartalu.

Kao rezultat toga, realni prihodi domaćinstava će naglo pasti, a primetno i kupovna moć, konstatuje IFO. Treći vladin paket pomoći verovatno će donekle usporiti ovo opadanje, ali neće moći da ga nadoknadi, navode iz IFO-a.

Do istog zaključka je došla i Komercbanka.

- Gubitak kupovne moći meren padom realnih plata po glavi stanovnika, ove i sledeće godine za oko tri procenta, veći je nego u bilo kom trenutku otkada je sadašnji sistem nacionalnih računa uveden 1970. godine - dodaje Folmershauzer.

Ipak, očekuje se da će porast cena postepeno slabiti tokom ostatka naredne godine. Institut IFO dalje pretpostavlja da će zimi biti dovoljno gasa i da bi cene energije zbog toga trebalo da prestanu da rastu.

S druge strane, porast nezaposlenosti za 50.000 u narednoj godini uglavnom je posledica porasta broja nezaposlenih građana Ukrajine ovog leta, koji će se tek postepeno integrisati na tržište rada.

Video: Brnabić na otvaranju Lidla u Lapovu: Nemačka je najveći strani investitor u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Super Brundo

    12. septembar 2022 | 16:31

    Rublja nikad jaca mada sam mislio da ce Rusija da propadne kad odu Koka Kola i Mekdonalds.Nemacka ima najstarije stanovnistvo u Evropi i zato mora da uvozi radnu snagu i stanovnike.Gde ce da nadju tu radnu snagu?Pokrace od Srbije i slicnih balkanskih drzava koje su pretvorene u rezervoar jeftine radne snage za Nemce.

  • Novosadjanin

    12. septembar 2022 | 16:39

    Sve" strance" zanima samo profit. Oni ga se ne odriču nikako. Svi su oni ostali raditi i zaradjivati u Rusiji.

  • Darija

    12. septembar 2022 | 18:07

    Moj sin drugu godinu radi u Rusiji, njemu bolje, ugovor je vezan za rublje, kad je pošao rublja je bila 1,4 sad 2,2. Šest meseci tamo, tri ovde. Jedino je problem let, zbog jako skupe karte za direktan let Beograd -Moskva, njegova firma je raskinula ugovor pa sad leti Beograd-Istambul-Soči-Moskva. Ostalo kaže da je ok, uslovi, radno vreme, kuhinja, higijena i ostalo. Čudno mu je samo što Rusi uopšte ne pričaju o ratu niti slušaju vesti, ponašaju se kao da se ništa ne dešava. Kad pita nekog Rusa za mišljenje on samo kaže šta me briga, o tome neka vojska brine.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>