• 19
 ≫ 

Sindikati doneli namirnice ispred Palate: Porodica živi od konzerve sardine, kilo pirinča, 200g džigerice

 ≫ 

Neophodno je povećati minimalac, kažu sindikati

  • 19
Korpa, sindikati

Foto: Telegraf.rs

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost danas prvi put javno predstavljaju sadržaj minimalne potrošačke korpe i tačnu količinu namirnica koja se zaista može kupiti od minimalne zarade.

„Tako će se i praktično videti sva apsurdnost i besmisao sadržaja i količine koju država propisuje za potrošačku korpu, a čiju vrednost, pri tome, ne može da pokrije minimalna zarada, od koje živi skoro četvrtina zaposlenih u Srbiji”, navele su dve sindikalne organizacije u zajedničkom saopštenju.

Na javnoj sednici najviših organa dve reprezentativne sindikalne centrale danas ispred Palate Srbija, gde socijalni partneri pokušavaju da postignu konsenzus o visini nove minimalne cene rada, biće ukazano na neophodnost povećanja minimalca, od kojeg će zaista moći da se živi, a ne preživljava.

Sve namirnice iz potrošačke korpe, poput jedne konzerve sardine, kilograma pirinča, po 200 grama džigerice i limuna, koliko je predviđeno za život tročlane porodice za mesec dana, kao i jedne i po sveske za potrebe školarca, prezentovane su na jednom mestu ispred Palate, a tamo je i Telegraf Biznis.

„Tako će javnost, ali najpre predstavnici vlasti i poslodavaca, moći da ocene da li je oko 14 odsto, koliko je država „predložila” za povećanje minimalne zarade, dovoljno da se pokrije vrednost minimalne potrošačke korpe i da li građani Srbije mogu od toga dostojno da žive”, navodi se u saopštenju.

Sindikati najavljuju da će namirnice nakon skupa donirati narodnim kuhinjama.

 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>