• 1

60 godina Diposa: Ambasadori arapskih zemalja u Republici Srbiji zasadili drvo prijateljstva

Društvo za iznajmljivanje nekretnina „Dipos“, osnovano je 1962. godine,

  • 1
Dipos Foto: Dipos/Promo

U godini kada Društvo za iznajmljivanje nekretnina „Dipos“ nizom manifestacija obeležava 60 godina poslovanja i 60 godina Diplomatske kolonije na Dedinju, u sedištu Društva je održana svečana ceremonija sadnje stabla prijateljstva sa 10 ambasadora arapskih zemalja u Republici Srbiji.

Sadeći kuglasti bagrem kao simbol dobrih i dugogodišnjih prijateljskih odnosa, direktor „Dipos“-a, Đoko Krivokapić, zahvalio se prisutnim ambasadorima na poverenju, dosadašnjoj saradnji i nastojanju da se odnosi „Dipos“-a i njihovih ambasada kontinuirano unapređuju i razvijaju.

„Ovaj dan biće posebno upamćen u istoriji „Dipos“-a. Ponosan sam što je meni pripala ta čast da danas, zajedno sa vama, u godini obeležavanja za nas izuzetno značajnih jubileja, zasadimo ovo drvo u znak zahvalnosti za proteklih 60 godina poverenja koje je diplomatski kor u Beogradu ukazao „Dipos”-u, što je temelj i bit njegovog poslovanja i postojanja“, rekao je Krivokapić koji je prvi put od osnivanja Društva ugostio grupu ambasadora arapskih zemlja u Srbiji.

„Duboko sam uveren da ćemo u narednim godinama dodatno izgraditi naše prijateljstvo i unaprediti našu saradnju i u ime toga zasaditi još mnogo stabala koja će rasti i razvijati se, osnaženi našom zajedničkom brigom i zalaganjem, da ovakvi trenuci prerastu u tradiciju“, dodao je Krivokapić.

Osnovano kao državno preduzeće za upravljanje i održavanje državne imovine, sa ciljem da diplomatskim predstavnicima obezbedi udoban i komforan prostor za život i rad, „Dipos“ sa mnogim ambasadama arapskih zemalja u Republici Srbiji neguje saradnju koja traje više od 60 godina, a koja je danas prerasla u jake prijateljske odnose, čime se dodatno učvršćuje veza Republike Srbije sa ovim zemljama. Mesto sadnje stabla prijateljstva upravo u Diplomatskoj koloniji na Dedinju odabrano je iz tog razloga, jer je Kolonija prvobitno izgrađena za potrebe smeštaja i boravak učesnika Prvog samita Pokreta nesvrstanih, održanog u Beogradu davne 1961. godine.

„Arapske zemlje imaju dugu istoriju saradnje sa Srbijom, Jugoslavijom i „Diposom” i veliko nam je zadovoljstvo da sarađujemo sa našim prijateljima. Nalazimo se na veoma lepom mestu, za mene lično jednom od najlepših mesta u Beogradu. Ova Kolonija osnovana je kada je započeta saradnja sa Arapskim zemljama i imala je izuzetno značajnu ulogu. Znamo koliki je značaj „Dipos“-a za državu Srbiju i trudićemo se da zajedničkim ulaganjem jačamo veze između nas i države Srbije. Želim da pohvalim napore koje direktor „Diposa” Đoko Krivokapić ulaže i nadam se da ćemo i u budućnosti imati prilku da sarađujemo i da će nam „Dipos“ kao i do sada pružati najbolje uslove za život i rad, nas i naših kolega. Neka ovo drvo predstavlja znak našeg dugoročnog prijateljstva”, izjavio je u ime prisutnih ambasadora doajen diplomatskog kora u Republici Srbiji, ambasador Države Palestine Mohamed Nabhan.

Pored ambasadora Države Palestine, svečanosti su prisustvovali ambasador Kraljevine Maroko Mohamed Amine Belhaj, ambasador Države Katar Faris Rumi Al Naimi, ambasador Arapske Republike Egipat Basel Salah Mustafa Ahmed, ambasador Države Libije Mohamed Galbun, ambasador Narodne Demokratske Republike Alžir Fatah Mahraz, ambasador Savezne Republike Somalije Mohamed Abdulahi Ahmed, ambasador Države Kuvajt Fajiz Mejbel Almutairi, otpravnik poslova ambasade Sirijske Arapske Republike, Amar Avad i kao i otpravnik poslova ambasade Republike Tunis.

Društvo za iznajmljivanje nekretnina „Dipos“, osnovano je 1962. godine, nakon potpisivanja Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, što je označilo početak zlatnog doba diplomatije. Danas je jedna od 0,4% poslovno najstabilnijih kompanija u Srbiji i višestruko je nagrađivana Sertifikatom bonitetne izvrsnosti. Upravlja sa preko 300 nekretnina u vlasništvu Republike Srbije, prvenstveno namenjenim potrebama smeštaja diplomatske i međunarodne poslovne zajednice.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>