• 1
 ≫ 

Novi sastanak ministara EU u petak: Na udaru prihodi energetskih kompanija

 ≫ 

Prethodni sastanak ministara EU bio je 9. septembra

  • 1
Evropska unija zastava

Foto: Shutterstock

Zemlje Evropske unije trebalo bi u petak da postignu dogovor o predlozima da se energetskim kompanijama uvede namet na vanredne prihode, u nastojanju da se 27-člani blok izbori sa rastućim cenama energije, saopštio je danas češki ministar industrije Jozef Sikela.

- Dogovorićemo se o zakonskim predlozima ovog petka, na predstojećem vanrednom sastanku energetskog saveta - rekao je Sikela u video obraćanju na energetskoj konferenciji u Briselu.

Ograničenje cena gasa

Grupa zemalja Evropske unije vrši pritisak na Brisel da napravi planove za ograničenje cene gasa u celom bloku, prema nacrtu pisma u koje je uvid imala agencija Rojters.

EU je ranije ovog meseca, tačnije 9. septembra, predložila paket hitnih mera za rešavanje rastućih cena energije, ali se klonila ograničenja cene gasa, ideje koja je unela razdor među 27 država članica bloka.

Zemlje koje podržavaju jačanje pritiska na Brisel, traže u pismu od Evropske komisije da iznese predloge o ograničenju cene gasa o kojima bi se razgovaralo na sastanku ministara energetike EU u petak, nakon čega bi usledio zakonski predlog što je pre moguće.

- Cenimo napore koje je uložila Komisija i mere koje je predložila za hvatanje u koštac s krizom. Ali, tek treba da se pozabavimo najozbiljnijim problemom od svih - : veleprodajnom cenom prirodnog gasa - navodi se u nacrtu pisma, prenosi Rojters.

Zvaničnici EU su naveli da potpisivanje pisma razmatra oko 10 zemalja članica, među kojima su Belgija, Italija, Poljska, Malta i Grčka.

U nacrtu pisma, naslovljenom na komesarku EU za energetiku Kadri Simson, poziva se na ograničenje cena na sve veleprodajne transakcije gasa. Diplomate su danas razgovarale o nacrtu pisma čiji bi sadržaj još uvek mogao da se promeni.

U nacrtu se navodi da će ograničavanje cena gasa pomoći zemljama da zauzdaju "nepodnošljive inflatorne pritiske" koji pogađaju domaćinstva i preduzeća i da bi ono moglo da bude osmišljeno na način koji obezbeđuje sigurnost snabdevanja.

Ko se protivi ograničenju?

Druge zemlje članice EU se protive ograničavanju cena gasa, što povećava sumnju da će bilo kakav predlog Brisela dobiti dovoljnu podršku.

Nemačka, Holandija i Danska kažu da bi ograničavanje cena moglo da ugrozi sigurnost snabdevanja, jer će podriti mogućnosti EU da privuče isporuke gasa ove zime.

Očekivalo se da će Komisija ove nedelje objaviti ažurirane nove mere koje proučava, a zvaničnici EU su danas rekli da se sada to očekuje početkom oktobra.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>