• 0

Poslovna klima u Nemačkoj pogoršana u svim sektorima

Nemačka ekonomija klizi u recesiju, konstatuje IFO

  • 0
Nemačka, recesija, kriza

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Poslovni sentiment u nemačkoj ekonomiji i se znatno pogoršao u septembru, pri čemu se indeks poslovne klime koji izračunava institut IFO spustio na 84,3 poena sa avgustovskog nivoa od 88,6 poena.

To je njegova najniža vrednost od maja 2020. godine, navodi se u saopštenju minhenskog instituta.

Pad je pogodio sva četiri sektora privrede. Kompanije su svoje trenutno poslovanje ocenile kao vidno lošije nego u avgustu.

Pesimizam u pogledu poslovnih izgleda u narednim mesecima je značajno porastao, pri čemu su očekivanja u maloprodaji potonula na rekordno nizak nivo.

Nemačka ekonomija klizi u recesiju, konstatuje IFO.

Generalno zadovoljstvo preduzeća trenutnim poslovanjem je opalo sa avgustovskih 97,5 poena na 94,5 bodova ovog meseca, a kompanije definitivno još više zabrinjavaju poslovni izgledi za narednih šest meseci, s obzirom na to da je indikator njihovih očekivanja posrnuo sa 80,5 poena na samo 75,2 boda.

Poslednji put su očekivanja u proizvodnji bila ovako pesimistična u aprilu 2020.

Poslovno raspoloženje u proizvodnom sekoru se stropoštalo na minus 14,2 boda u septembru sa minus 6,8 poena u avgustu, a "utanjile" su i kompanijske knjige novih porudžbina za nemačkom robom.

Snažno je posrnula i poslovna klima u nemačkom sektoru usluga na minus 8,9 bodova u septembru sa plus 1,4 poena prošlog meseca, pri čemu su kompanije znatno lošije ocenile postojeće stanje i očekuju dalje pogoršanje u narednim mesecima. Posebno teška vremena očekuju se u ugostiteljskoj industriji.

Poslovno raspoloženje u trgovini se dodatno pogoršalo na minus 32,3 poena u odnosu na minus 25,8 poena u avgustu. Prvi put od februara 2021. godine, trgovinske firme su negativno ocenile aktuelnu poslovnu situaciju, a pomračila su se i njihova buduća očekivanja.

Primetno je oslabio i indeks poslovne klime u građevinarstvu, sa minus 14,8 bodova u avgustu na minus 21,6 poena ovog meseca. Građevinska preduzeća su manje zadovoljna trenutnom situacijom, a i njihova očekivanja su pesimističnija nego pre mesec dana, naviodi IFO u saopštenju.

Video: Brnabić na otvaranju Lidla u Lapovu: Nemačka je najveći strani investitor u Srbiji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>