• 0
 ≫ 

Potražnja trenutno nije u usponu: Pad veleprodajnih cena gasa u Britaniji i Holandiji

 ≫ 

Ublažene prognoze zbog većeg uvoza iz Norveške i pojačanih tokova tečnog prirodnog gasa (TPG)

  • 0
gas

Foto: shutterstock.com

Britanske i holandske veleprodajne cene gasa pale su danas pošto su zbog većeg uvoza iz Norveške i pojačanih tokova tečnog prirodnog gasa (TPG) ublažene prognoze rasta potražnje za grejanjem usled očekivanog kratkotrajnog zahlađenja sledeće nedelje.

Na berzi u Holandiji je cena gasa za isporuku narednog meseca opala za 8,90 evra na 172 evra po megavat satu (MWh) rano pre podne, dok je cena za novembarsku isporuku pala za 9,30 evra na 190,20 evra po MWh, prenosi Rojters.

Cena gasa u Britaniji je na trgovanju za dan unapred potonula za 25 penija na 1,90 funti po britanskoj termalnoj jedinici (BTU), dok je cena oktobarskih ugovora pala za 20,50 penija na 2,50 funti po BTU.

- Potražnja više nije u usponu i skladišta gasa i TPG-a smo potpuno napunili - rekao je jedan evropski trgovac gasom.

Analitičari kompanije za prikupljanje i distribuciju finansijskih informacija Refinitiv ocenili su da će hladno vreme, koje se očekuje u severozapadnoj Evropi sledeće nedelje, podstaći potražnju za grejanjem u regionu i podržati cene na evropskim spot tržištima, dodajući da se predviđa da će tražnja za gasom za proizvodnju struje porasti na trgovanju za dan unapred usled male brzine vetra od koje zavise vetroparkovi.

- Ove procene su, međutim, ublažene zbog povećane proizvodnje u Norveškoj pošto se sezona velikih remointa završava. Pored toga, zgusnut raspored pristizanja TPG tereta u severozapadnu Evropu takođe je doprineo sniženju cene i bržem ubrizgavanju u skladišta - rekla je Kasija Piaskovska, analitičarka za gas Refinitiva.

Ukupne narudžbine gasa za danas preko norveškog gasovoda za isporuku u Evropu porasle su na 290 miliona kubnih metara dnevno u odnosu na 268 miliona kubnih metara dnevno prethodnog dana.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>