• 2

Malim privrednicima je stalo da zaposle po još 5 radnika: Otkrivamo još jedan način za nabavku solarnih panela

Privredna društva dobila su pomoć države uz obavezu da održavaju u radnom odnosu 3.900 zaposlenih, ali i da dodatno angažuju 230 radnika

  • 2
Instaliranje solarnih panela paneli dinari

Foto: Shutterstock, A. Nalbantjan

Maloj privredi često je potreban novac na početku ulaganja, ali i kasnije kako bi unapredili svoje poslovanje. Postoji nekoliko programa na koje mogu da računaju i kroz državnu podršku.

Samo u okviru podrške Ministarstva privrede domaćim privrednicima koji posluju kao mikro, mala ili srednja društva, do početka avgusta, potpisalo je 33 ugovora investicione vrednosti od 37,2 miliona evra.

Raspitali smo se za šta sje najviše utrošen taj novac, ali i koja preduzeća su ga koristila.

Kako su objasnili iz resornog ministarstva za Telegraf Biznis, privredna društva dobila su pomoć države uz obavezu da održavaju u radnom odnosu 3.900 zaposlenih, ali i da dodatno angažuju 230 radnika ugovorima na neodređeno vreme.

Ugovori se odnose na različite oblasti poslovanja, počev od prehrambenih proizvoda, metalske industrije i proizvoda u građevinskoj industriji, proizvodnje nameštaja, do proizvoda od plastike.

"Jedan od osnovnih ciljeva programa je lokalni i regionalni privredni razvoj, otud su u programu privrednici iz gotovo svih krajeva zemlje, najviše iz južne, centralne i zapadne Srbije", rečeno je za naš portal iz Ministarstva privrede.

Može i za solarne panele

Privreda, ekonomija, papiri, grafikoni

Foto: Shutterstock

Kako nam ističu, ogromna je volja domaćih privrednika da zaposle još radnika. 

"Izdvojili bismo da postoji snažna volja domaćih privrednika, pre svega, mikro i malih privrednih društava koji ispunjavaju osnovne uslove (da imaju najmanje 10 lica zaposlenih na neodređeno, da zaposle još najmanje pet lica na neodređeno i da ulože najmanje 0,5 miln. evra), za učešće i za podrškom države u zajedničkim naporima u razvoju privrede Srbije u različitim granama prerađivačke industrije. Kod ulaganja, kao opravdani trošak, priznaje se i nabavka solarnih panela, ako se odnose na sopstvene potrebe proizvodnje", kažu nam.

Ovo je posebno važno jer su solarni paneli dodatno u fokusu zbog energetske krize. 

Pre uvođenja pozicije kupca-proizvođača, za proteklih 10 i više godina, Srbija je imala tek 11 megavata struje iz solarnih panela, a do kraja godine se očekuje da će biti tri puta više megavata struje iz solarnih panela.

Dodatno, svakog dana je i sve veći broj prozjumera.

Postoje i subvencije za postavljanje solarnih panela snage do šest kilovata. Takođe, sve o postavci solarnih panela čitajte u našem posebnom tekstu. 

Inače, Program podrške domaćim privrednicima koji posluju kao mikro, mala ili srednja društva, koji je počeo u poslednjem kvartalu prošle godine, za cilj ima ravnomerni lokalni i regionalni privredni razvoj kroz unapređenje proizvodnje.

Video: Puštena u rad prva solarna elektrana u industrijskom pogonu u Srbiji: EU donirala 10 miliona evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>