• 1

Znate li koja avio-kompanija je najstarija? Proslavila je 103. rođendan, a ima posebnu vezu sa Beogradom

Povodom obeležavanja rođendana, tradicionalno je predstavljena i nova Delftware minijatura kućice. Ovaj put, inspiracija je egzotična Aruba

  • 1
KLM

Foto: KLM

Iako je kriza u proteklom periodu "prodrmala" avio-svet, to svakako nije omelo najstariju svetsku avio-kompaniju da nedavno proslavi svoj veličanstveni, 103. rođendan.

Naime, holandski "KLM Royal Dutch Airlines" je i zvanično najstarija avio-kompanija na planeti, koja i dalje leti pod svojim prvobitnim imenom, a osnovana je 7. oktobra 1919. u Hagu.

Kraljevska avio-kompanija "Koninklijke Luchtvaart Maatschappij", poznata po svojoj skraćenici KLM, imala je svoj prvi let 1920. godine na relaciji Amsterdam–London, dok je KLM-ov prvi avion za Beograd poleteo 1. oktobra 1931.

Let je išao od Amsterdama, preko Lajpciga i Budimpešte, pa sve do Batavije (današnje Džakarte) u tadašnjoj Holandskoj Istočnoj Indiji. Letovi na relaciji Beograd–Amsterdam su od tada više puta ukidani i obnavljani, da bi se ova avio linija u maju 2021. uspostavila kao redovna.

Vernost tradiciji

Povodom obeležavanja rođendana KLM-a, tradicionalno je predstavljena i nova Delftware minijatura kućice. Ovogodišnja, 103. po redu minijatura predstavlja repliku kuće porodice Ekuri na Arubi.

U pitanju je porodica koja je odigrala značajnu ulogu u razvoju avijacije na ovom ostrvu, pored čije kuće je pre gotovo 90 godina sleteo prvi avion holandske kompanije. Kuća je danas deo Nacionalnog arheološkog muzeja Arube, a ostrvo će sledeće godine proslaviti stogodišnjicu avijacije.

Generalna direktorka KLM-a, Marjan Rintel, o kojoj je Telegraf Biznis nedavno pisao kao o "osveženju u avio-industriji", predstavila je na Arubi najnoviju Delftware minijaturu Agustinu Vrolajku, vršiocu dužnosti guvernera Arube, i porodici Ekuri.

KLM

Foto: KLM

- Čestitam KLM-u 103. godišnjicu. Izuzetno smo ponosni na naše kulturno nasleđe i stoga smo veoma počastvovani što je ova kultna vila izabrana za KLM-ovu minijaturnu kuću. Na taj način će kulturno nasleđe Arube sada putovati na sve destinacije ove kompanije, širom sveta - rekao je Vrolajk.

- Ne znam da li su osnivači KLM-a mogli daleke 1919. godine i da zamisle da ćemo 103 godine kasnije i dalje slaviti rođendane avio-kompanije. Ove godine to činimo na divnoj Arubi, na koju direktno letimo skoro pedeset godina i gde danas započinjemo proslave obeležavanja stogodišnjice avijacije na ostrvu. KLM je imao mnogo uspona i padova tokom prošlog veka, ali mi smo uvek obeležavali našu godišnjicu 7. oktobra - rekla je Marjan Rintel.

Inače, KLM je 1934. godine prvi put sleteo na Arubu, što je ujedno bio i prvi transatlantski let kompanije. Od 1950-ih, KLM nudi minijaturne kuće Delftware putnicima biznis klase na interkontinentalnim letovima, a jedna od specifičnosti ovih minijaturnih kućica je i da su napunjene genevrom, holandskim nacionalnim pićem.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ortodox RS

    11. oktobar 2022 | 11:47

    I zlocinacki NATO avioni imaju posebnu vezu sa Beogradom.Kad god bi imali bombe u njima uvek su ih istovarali na Beograd i Srbiju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>