• 0

Zemlje koje čine trećinu svetskog BDP-a na korak od recesije? Sumorna prognoza MMF-a i Svetske banke

Mnoge centralne banke povećale su kamatne stope ove godine u pokušaju da se bore sa strožom monetarnom politikom zbog inflacije izazvane rastućim troškovima energije i nasleđem labave monetarne i fiskalne politike iz ere pandemije

  • 0
Wall Street, Vol strit, berza, ekonomija, biznis Foto: Tanjug/AP

- Svetska ekonomija bi sledeće godine mogla da zapadne u recesiju jer centralne banke podižu kamatne stope da bi se borile protiv inflacije, ali usporavaju rast u tom procesu - saglasni su u tom stavu predsednik Svetske banke, Dejvid Malpas, i šefica MMF-a, Kristalina Georgieva.

Njih dvoje su razgovarali u zajedničkoj virtuelnoj diskusiji u ponedeljak.

- Postoji rizik i realna opasnost od svetske recesije sledeće godine - naveo je Malpas, napominjući da usporavanje rasta u naprednim ekonomijama i depresijacija valute u mnogim zemljama u razvoju signaliziraju pogoršanje globalne ekonomije, piše RT.

- Razvojni napori se suočavaju sa krizom usred ogromnog niza problema - dodao je prvi čovek Svetske banke, a Georgieva se saglasila da je "povećan rizik od recesije", napominjući da su zemlje koje zajedno čine trećinu svetskog BDP-a u riziku da upadnu u recesiju.

- Ove zemlje mogu imati negativan rast tokom poslednjeg kvartala 2022. i prvog kvartala 2023. godine - dodala je ona.

Prema procenama MMF-a, globalni gubici od ekonomskog usporavanja mogu dostići čak 4 biliona dolara do 2026. godine, što je ekvivalentno veličini nemačkog BDP-a. Bez obzira na to, Georgieva je rekla da kreatori politike ne mogu dozvoliti da inflacija postane "voz u bekstvu", bez preduzimanja mera da je ukrote.

Mnoge centralne banke povećale su kamatne stope ove godine u pokušaju da se bore sa strožom monetarnom politikom zbog inflacije izazvane rastućim troškovima energije i nasleđem labave monetarne i fiskalne politike iz ere pandemije. Evropska centralna banka povećala je svoju referentnu stopu za čak 75 baznih poena prošlog meseca, nakon povećanja od 50 baznih poena u julu, prvog posle više od decenije.

Federalne rezerve SAD su takođe uvele nekoliko povećanja kamatnih stopa, dok je Banka Engleske u avgustu objavila najveće povećanje kamatne stope u poslednjih 20 godina, povećavši svoju referentnu stopu za pola procentnog poena na 1,75 odsto, što je bilo njeno šesto povećanje kamatne stope od decembra.

Video: Vlada Srbije finansira 80 odsto puta: Počela gradnja deonice auto-puta Bijeljina-Rača

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>