• 1

IEA ocenila: Odluka OPEK+ mogla bi da dovede do recesije na globalnom nivou

Rijad je odbacio kritike navodeći da taj potez nije politički i da ima za cilj uravnoteženje tržišta i obuzdavanje volatilnosti

  • 1
Nafta, nafno polje pumpa pumpe nalazište Foto: Shutterstock

Prošlonedeljna odluka proizvođača nafte u grupi OPEK+ da smanje proizvodnju podstakla je povećanje cena i mogla bi da gurne svetsku ekonomiju u recesiju, saopštila je juče Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

- Snažno pogoršanje ekonomskih prilika i više cene izazvane planom grupe OPEK+ za smanjenje isporuka usporiće svetsku potražnju za naftom. Uz uporne inflatorne pritiske i podizanje kamatnih stopa koje uzimaju danak, više cene nafte se mogu pokazati kao faktor koji će presuditi svetskoj ekonomiji koja je već na ivici recesije - navodi IEA u mesečnom izveštaju o nafti, prenosi Rojters.

Ovim upozorenjem, IEA sa sedištem u Parizu, ukazuje na spor sa Saudijskom Arabijom, najvećim svetskim izvoznikom nafte i de fakto liderom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), ocenjuje britanska agencija.

Američki predsednik Džo Bajden poručio je da će biti "posledica" u odnosima sa Saudijskom Arabijom, ne precizirajući kakvih, nakon poteza grupe OPEK+, ali je Rijad odbacio kritike navodeći da taj potez nije politički i da ima za cilj uravnoteženje tržišta i obuzdavanje volatilnosti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potvrdio je u utorak da odluka OPEK+ da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno ima za cilj stvaranje stabilnosti na svetskim energetskim tržištima, a ne da stvara probleme nekome.

Stvarni manjak ponude na tržištu nafte će verovatno biti oko milion barela dnevno, a ne dva miliona barela, kako je najavio blok OPEK+, saopštila je IEA.

Ograničeni kapaciteti, koji koče proizvodnju i drugim članicama OPEK-a, znače da će najveći teret smanjenja pumpanja pasti na Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, ocenjuje se u izveštaju, ali bi nove sankcije G7 i Evropske unije Rusiji mogle dodatno da zaoštre situaciju s globalnom ponudom.

Evropska unija je ovog meseca podržala plan Grupe 7 za uvođenje gornje granice na izvozne cene ruske nafte, u okviru seta novih globalnih sankcija koje imaju za cilj da se smanje prihodi Moskve za finansiranje "specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>