• 1

Bez dogovora oko plata: Nastavlja se štrajk u Francuskoj, najavljeno učešće i drugih sektora

Iz CGT-a su ranije saopštili da traže povećanje zarada od 10 odsto, pozivajući se na rast inflacije i ekstra profit

  • 1
Francuska, pumpe, gužve Foto: Tanjug/AP

Francuski sindikat CGT, incijator višenedeljnog štrajka u naftnoj kompaniji TotalEnerži, napustio je pregovore o povećanju plata, što umanjuje nade da će biti okončana obustava rada koja je poremetila svakodnevni život i izazvala nestašice goriva na benzinskim pumpama.

- Videli smo maskaradu... jasno je da su ponude na stolu nedovoljne - rekao je novinarima predstavnik CGT-a Aleksis Antonioli, nakon što je njegov sindikat napustio razgovore u četvrtak uveče, izveštava Rojters.

Nekoliko sati kasnije, umereniji sindikati CFDT i CFE-CGC, koji zastupaju većinu radnika, sklopili su dogovor sa TotalEneržijem, prema kojem bi, ako ga članovi sindikata odobre, plate bile povećane za 7,0 posto, a radnicima isplaćeni bonusi.

Iz CGT-a su ranije saopštili da traže povećanje zarada od 10 odsto, pozivajući se na rast inflacije i ekstra profit koji je kompanija ostvarila kao rezultat globalne energetske krize.

Na pitanje da li bi sporazum o platama, bez CGT-a, nalik onom koji je nedavno postignut u Eso Fransu, podružnici američke kompanije EksonMobajl, mogao da ublaži štrajk, Antonioli je odgovorio da "to ništa ne menja u načinu razmišljanja radnika koji štrajkuju".

Ministarka energetike Anjes Panjie-Runašer je izjavila danas da je prekid štrajka hitno potreban, dodajući da šefovi TotalEneržija i zvaničnici CGT-a moraju da nastave pregovore uprkos neuspehu.

- Kompanija je u dobrom stanju i akcionari su već dugo nagrađivani - rekao je za radio Fransinfo Filip Martines, šef sindikata CGT.

Rojters navodi da CGT nastoji da iskoristi proteste rafinerijskih radnika kao polaznu tačku za industrijsku akciju u svim sektorima širom zemlje, što bi moglo da dovede do opstrukcije delova infrastrukture u Francuskoj ove jeseni.

 

U nekim nuklearnim reaktorima energetske kompanije EDF-a već su u toku štrajkovi, a sindikalni ogranci, uključujući železnički i automobilski sektor, najavili su učešće u širem štrajku planiranom za sledeći utorak.

TotalEnerži je u četvrtak ponudio održavanje pregovora o platama uprkos tekućem štrajku, samo dan nakon što je vlada predsednika Emanuela Makrona poručila kompaniji, koja je zaradila ogroman profit na skoku cene energije, da svoje radnike plaća više.

Video: Kilometarske kolone na pumpama u Francuskoj: Građani čekaju satima, spremni i da se pobiju

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>