• 1
 ≫ 

Koliko nam je porastao BDP ove godine i da li svetske cene konačno idu naniže?

 ≫ 

Jedan od ključnih rizika po našu ekonomiju je fiskalni deficit koji bi mogao da se poveća

  • 1
Supermarket, prodavnica, hrana, potrošačka korpa kupovina dinari pare novac

Foto: Shutterstock, A. Nalbantjan

Privredni rast Srbije će ove godine, prema izveštaju Svetske banke za našu zemlju, iznositi oko tri odsto, rečeno je danas na predstavljanju izveštaja, uz napomenu da postoji nekoliko rizika koji mogu uticati na tu prognozu.

Kako je rečeno, u toku su pregovori Svetske banke sa Vladom Srbije o tri kredita u ukupnom iznosu od 505 miliona dolara, od kojih će prvi od 400 miliona biti namenjen direktnoj podršci budžetu Srbije.

Prema rečima stručnjaka Svetske banke, Lazara Šestovića, prvi rizik je inflacija jer se ne zna šta će biti sa cenama energenata i hrana, a ključni inputi za poljoprivredu i industriju bi mogli da povećaju stopu inflacije.

Šestović očekuje da će inflacija u Srbiji, koja je sada na nivou od 14 odsto, u narednom periodu početi da opada, jer se procenjuje da su cene energenata i hrane dostigle vrhunac i da bi trebalo da idu na dole.

- Drugi rizik je fiskalni deficit, koji bi mogao da se poveća. Za sada, stvari dobro idu, ali ako bude neophodna veća državna pomoć preduzećima iz sektora energetike, to će povećati deficit - rekao je Šestović.

Dodao je da će nakon nekoliko godina niskog deficita tekućeg računa države on biti povećan na oko 10 odsto BDP-a, a mogao bi i dalje da raste zbog uvoza energenata, mogućeg pada izvoza ili povećanja kamata na kredite usled rasta kamatnih stopa.

Video: Vlada Srbije finansira 80 odsto puta: Počela gradnja deonice auto-puta Bijeljina-Rača

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>