• 3

EU rešena da "ohladi" cenu gasa: Na korak do dogovora o zajedničkoj kupovini?

Osim što su poboljšale svoj proces kupovine gasa, vlasti EU su, navodno, podržale i uvođenje "privremene" šeme za ograničavanje cene

  • 3
gas, evropa Foto: shutterstock.com

Očekuje se da će zemlje članice EU poboljšati svoju proceduru zajedničke kupovine gasa do kraja tekućeg meseca, rekao je komesar Tijeri Breton, kojeg citira francuski list Le Figaro.

Ovaj korak ima za cilj obuzdavanje najnovijih povećanja cena gasa, nastalih kao rezultat antiruskih sankcija i politike napuštanja ruskih energenata.

Evropski zvaničnik je rekao da bi dogovorene mere trebalo da ojačaju poziciju zemalja EU u pregovorima sa dobavljačima i dodao da će cene gasa, nada se, postati "razumne", piše RT.

Osim što su poboljšale svoj proces kupovine gasa, vlasti EU su, navodno, podržale i uvođenje "privremene" šeme čiji je cilj ograničavanje cene gasa, piše Le Figaro.

Inicijativa je već usvojena u Španiji i Portugalu, a sada Francuska predlaže da se proširi na ceo blok.

Pored toga, lideri EU su, navodno, pozvali na ubrzanje pregovora EU sa "pouzdanim" proizvođačima energije poput Norveške i SAD. 

Telegraf Biznis je, inače, u više navrata pisao kako se Norveška prilično dobro pozicionirala na tržištu gasa otkako je krenuo rat u Ukrajini.

Brisel, naime, nastoji da dobije od svoje ukupne ekonomske težine, a ne da se takmiči za snabdevanje, i na taj način stvori povećanje cena goriva, navode mediji. Breton je dodao da je EU uspela da diverzifikuje snabdevanje gasom zahvaljujući Kataru, Norveškoj i SAD.

Francuz je, međutim, naglasio da blok američki tečni gas plaća četiri puta više nego Amerikanci, što, kako kaže, "nije normalno". Prema njegovom mišljenju, o pitanju visokih cena gasa iz SAD razgovaraće lideri EU u bliskoj budućnosti.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    7. novembar 2022 | 09:44

    Kao i sa vakcinama, sve viđeno...

  • Jedite kod Dzoa

    7. novembar 2022 | 09:17

    Amerika uzima od Saudijske arabije,a oni od Rusije za kilo magle.

  • Sik

    7. novembar 2022 | 09:05

    Meni to zvuči kao uvođenje sankcija EU Americi. Bravo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>