• 0

Gigant ne odustaje, ali je i sudija neumoljiv: "Marlo je dobila otkaz jer ima Daunov sindrom"

Savezni sud je u martu ove godine naložio kompaniji da odmah ponovo zaposli ženu sa Daunovim sindromom i da joj da više od 50.000 dolara zaostalih plata

  • 0
Walmart, Volmart, kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Federalni sudija odbio je zahtev Volmarta za novo suđenje nakon što je porota utvrdila da je prodavac diskriminisao svoju dugogodišnju radnicu sa Daunovim sindromom.

Podsetimo, savezni sud je u martu ove godine naložio kompaniji da odmah ponovo zaposli ženu sa Daunovim sindromom i da joj da više od 50.000 dolara zaostalih plata.

U sudskom podnesku u ponedeljak, sudija je ostao pri odluci iz 2021. godine. Porota je utvrdila da je Volmart prekršio zakon otpuštajući Marlo Spit koja je skoro 16 godina radila u njihovoj prodavnici.

- Sud je zaključio da je razumna porota mogla da zaključi da je Volmart bio svestan da je Marlo potreban smeštaj zbog njenog invaliditeta“, napisao je sudija Vilijam Grizbah u podnesku suda u ponedeljak.

- Porota je bila u dobroj poziciji da odgovori na to činjenično pitanje i ovaj sud neće promeniti taj zaključak - dodao je.

Kako prenosi Cnbc, spor je trajao sedam godina, a sve je otpočelo kada je Volmart uveo kompjuterizovan sistem i promenio dugogodišnju radnu smenu svoje radnice.

Kako Marlo zbog svog invaliditeta nije mogla da im se prilagodi, a kompanija nije imala sluha za njen problem, odlučili su da je otpuste 2015. godine.

Marloina sestra rekla je da je odluka suda olakšavajuća, ali i da i dalje očekuje neki zaključak. Uprkos odluci, Marlo još uvek nije videla ni penija.

Valmart bi i na ovu odluku mogao da uloži žalbu. Naime, kompanija je rekla da savezna agencija nije dokazala da je prodavac znao da su Marloini izazovi u vezi sa rasporedom povezani sa njenim Daunovim sindromom.

Inače, porota je naložila najvećem privatnom poslodavcu u zemlji da plati više od 125 miliona dolara odštete, što je jedna od najvećih ikada koju je osvojila američka Komisija za jednake mogućnosti zapošljavanja.

Odštetu je sudija smanjio na 300.000 dolara, maksimalno dozvoljenu po zakonu.

Video: Ivana Blečić: Zašto je važno dozvoliti sebi dokolicu. I dobrom poslu možemo da sagorimo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>