• 0

Kako teče rekonstrukcija Sava Centra? Važan posao radi startap koji je na putu jednoroga

Kompanija Delta Holding kupila je Sava Centar na javnom konkursu za 17,5 mil EUR

  • 0
Bojan Petković

(Foto: Delta Real Estate)

Rekonstrukcija Sava Centra odvija se po planu i njegovo otvaranje planirano je za tačno godinu dana, u novembru 2023. Tada će biti otvoren kongresni deo sa 40 sala, šoping zonom i kancelarijskim prostorom.

O radovima na ovom objektu novinare iz Srbije i regiona upoznali su čelni ljudi Sava Centra, kompanije Delta Real Estate i firme PlanRadar, čiji digitalni alat predstavlja jednu od inovacija u renoviranju kongresnog centra, a o čemu je Telegraf Biznis prvi pisao. 

- Do sada smo realizovali radove na sanaciji konstrukcije objekta, peskarenje, impregnaciju i sanaciju betonskih površina na fasadi, a počela je i montaža fasadnih stakala sa visokim stepenom energetske efikasnosti. Počeli smo radove i na Plavoj dvorani, što će biti jedan od najsofisticiranijih segmenata u rekonstrukciji Sava Centra - rekla je Katarina Gajić, direktor projektovanja i izgradnje u kompaniji Delta Real Estate.

- Pored solarnih panela na krovu, LED rasvete, ozelenjavanja objekta, nastojimo da sertifikujemo objekat, jer smatramo da ćemo na taj podstaći ostale učesnike u kongresnoj industriji da nas prate. Samo nekolicina kongresnih centara u Evropi poseduje neki od sertifikata, a Sava Centar zaslužuje da se nađe među najboljima - rekla je Kristina Milinčić, generalni direktor Sava Centra, podsećajući još jednom da će čuveni kongresni centar i posle renoviranja zadržati svoju osnovnu namenu.

- Sava Centar je jedan od najznačajnijih projekata ne samo za našu kompaniju Delta Real Estate, Delta Holding, već i za naš grad i državu. Sava Centar je brend i spomenik kulture i njegova rekonstrukcija za nas kao investitore nije nimalo laka. Međutim, okupili smo tim, partnere i saradnike na projektu koji čvrsto veruju da vrednost Sava Centra doseže mnogo dalje od granica naše zemlje. Pripremili smo koncept koji će vratiti poslovanje, zabavu i život u ovaj objekat, ali i istovremeno postati jak pokretač kongresne industrije u regionu - izjavila je Angelina Nekić, potpredsednik Delta Holdinga i generalni direktor Delta Real Estate grupe.

Bojan Petković

(Foto: Delta Real Estate)

Kako bi radove na renoviranju objekta sprovela u zadatim rokovima, a sa maksimalnim kvalitetom, kompanija Delta Real Estate koristi i najsavremenije digitalne alate, kao što je PlanRadar.

- Kroz rad u kompaniji PlanRadar imao sam priliku da se susretnem sa brojnim impozantnim građevinskim projektima širom sveta. Drago mi je što vidim da se moderni trendovi građevinske i industrije nekretnina, kao što su digitalizacija, energetska efikasnost ili zelena gradnja, sve više primenjuju i na projektima u Srbiji, a Delta Real Estate je svakako jedan od lidera u ovoj oblasti. Ipak, ono što bih ovom prilikom dodatno posebno istakao je i interes koji neki od projekata sa kojima se susrećem izazivaju u širim zajednicama – a projekat rekonstrukcije Sava Centra svakako je jedan od njih. Nije bilo teško odlučiti se da predstavnike medija iz regiona dovedemo upravo na ovakav projekat, koji predstavlja spoj tradicije i modernog građevinarstva – izjavio je Bojan Petković, direktor kompanije PlanRadar za Jugoistočnu Evropu i Centralnu Aziju.

- Isplativost i održivost nije moguća bez savremenih aplikacija.

Kompanija Delta Holding kupila je Sava Centar na javnom konkursu za 17,5 mil EUR, uz obavezu investiranja 50 mil EUR njegovo renoviranje.

S obzirom na trenutnu situaciju na tržištu, procena je da će obnavljanje ovog važnog objekta koštati više od 100 mil EUR i Delta je spremna da obezbedi odgovarajuće finansiranje, kako bi Sava Centar ponovo bio ono što Beograd od njega očekuje: prestižni kongresni centar u Srbiji i regionu.

Video: Palata Beograd je renovirana

(Telegaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>