• 0

"Preduzetnica mora biti zdrava": Pokrenuta kampanja za izmenu Zakona o zdravstvenom osiguranju

Preduzetnica, koje imaju između 18 i 40 godina, ima oko 40.000, dok je broj onih koje koriste pravo da izostaju sa posla nakon porođaja oko 5.000

  • 0
Žena preduzetnica, banka posao, internet bankarstvo, laptop, nekretnine Foto: Shutterstock

Iz udruženja "Mame su zakon" istakli su da je Međunarodni dan preduzetnica pravi trenutak da se najavi još aktivniji nastavak borbe da se prava trudnica i porodilja preduzetnica izjednače sa pravima onih koje su sa poslodavcem sklopile ugovor o radu.

"Veliko nam je zadovoljstvo da vas obavestimo da smo u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament, organizacije Crta u okviru projekta 'Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava', a uz finansijsku podršku Evropske unije započele kampanju za izmenu Zakona o zdravstvenom osiguranju u delu koji se odnosi na položaj preduzetnica koje imaju potrebu da otvaraju bolovanje ili moraju da održavaju trudnoću. Kampanju pod nazivom 'Preduzetnica mora biti zdrava!' realizovaćemo u narednih šest meseci", navodi se u saopštenju udruženja.

Na probleme u primeni zakona koji uređuju pitanja održavanja trudnoće i perioda nakon porođaja, udruženje ukazuje već pet godina.

- Gotovo svakodnevno se borimo za prava nezaposlenih, zaposlenih, angažovanih radnica i onih koje samostalno obavljaju delatnost - navode.

Udruženje ukazuje da trudnice i porodilje preduzetnice nemaju pravo na pune nadoknade tokom trudničkog bolovanja, odustvo sa posla im nije regulisano na način na koji je to regulisano za žene koje su zaposlene kod poslodavca, nemaju plaćene doprinose za obavezno socijalno osiguranje, njihovi partneri ne mogu da preuzmu brigu o detetu dok se one bore da im biznisi opstanu i u slučaju da se odluče da rode treće dete nemaju pravo da dve godine odsustvuju sa posla.

Samo 5.000 preduzetnica izostaje sa posla nakon bebe

Prema podacima iz prošle godine u Srbiji ima oko 100.000 preduzetnica, dok osnivačica privrednih društava ima oko 34.000.

Preduzetnica koje imaju između 18 i 40 godina ima oko 40.000, dok je broj onih koje koriste pravo da izostaju sa posla nakon porođaja oko 5.000.

Više od 55.000 građana je do sada na platformi Kreni-promeni kroz inicijativu #IPreduzetniceSuMame podržalo zahteve za izmenu seta zakona koji bi položaj trudnica i porodilja učinili ravnopravnijim.

U četvrtak 25. novembra u 11 časova u Medija centru biće održana prva konferencija u okviru kampanje "Preduzetnica mora biti zdrava!".

Rad Udruženja i podršku povodom inicijative o izmeni Zakona možete pružiti kroz neke od navedenih heštegova: #EUzaTebe, #PreduzetnicaMoraBitiZdrava, #IPreduzetniceSuMame, #PreduzetniceSuZakon i #MameSuZakon.

Telegraf Biznis sproveo je početkom nedelje anketu, koja je pokazala da je 91.85 odsto mama za hibridni režim rada, dok svega 8.15 odsto želi da ide u ofis svaki dan.

Više vremena provedenog sa decomUšteda vremena koje "gube" u prevozuUšteda novca (hrana na poslu, prevoz...)Ostajanje sa decom kod kuće kada su bolesnaViše vremena za sebe i održavanje kuće

Video: Dolores je mama i preduzetnica: Okrenite fokus na sebe i znajte da to nije sebično

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>