• 0

Privrednici i bankari saglasni: Inflacija sledeće godine u ovo vreme 8 odsto

Iz Narodne banke ocenjuju da bi rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred mogli da ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka

  • 0
Inflacija hrana prehrambena industrija rast cena

Foto-ilustracija: Shutterstock

Prema rezultatima ankete agencije Ipsos, predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u oktobru sledeće godine biti 8 odsto, a prema rezultatima najnovije novembarske ankete agencije Blumberg, očekivana inflacija za godinu dana unapred je niža i iznosi 6,8, odsto, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Kada je reč o privrednicima, njihova kratkoročna inflaciona očekivanja za period od godinu dana unapred, u oktobru su nastavila da se kreću oko nivoa zabeleženog u septembru od 10,0 odsto i sada iznose 9,8 procenata.

Inflaciona očekivanjima za dve i tri godine unapred su i kod bankara i kod privrednika niža od kratkoročnih, navodi se u saopštenju NBS.

Finansijski sektor očekuje da će za dve godine inflacija biti 5 odsto, a privrednici 6,5 procenata, dok su očekivanja za period od tri godine unapred nastavila da se kreću u granicama cilja NBS, odnosno 4,5 odsto za sektor privrede i 4,0 odsto za finansijski sektor.

Iz Narodne banke ocenjuju da bi rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred mogli da ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka sa stabilizacijom kretanja na međunarodnim robnim tržištima.

(Telergaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>