• 4
 ≫ 

"Ako mi je slava za vikend, mogu li da prenesem taj dan u radnu nedelju?" Evo šta kaže zakon

 ≫ 

Danas se obeležava Sabor svetog Arhangela Mihaila, odnosno Aranđelovdan, a veruje se da danas saznajemo kakva će nam biti godina

  • 4
slava Foto: shutterstock.com

Jedna od najvećih srpskih slava, Aranđelovdan, obeležava se danas, 21. novembra. Neke su već za nama, neke tek slede, a među najvećima su Sveti Nikola, Sveti Jovan, Đurđevdan...

Iako je Telegraf Biznis već pisao o tome, nije zgoreg da ponovimo.

Dakle, imate li, po zakonu, pravo na izostanak sa posla jedan radni dan, ako vam slava "pada" za vikend? 

"Za razliku od državnih praznika koji se mogu prenositi na prvi naredni radni dan, u slučaju da jedan od datuma kada se praznik praznuje pada u nedelju, verski praznici iz člana 4. Zakona, ne potpadaju pod to pravilo. To znači da ukoliko prvi dan krsne slave pada u nedelju (ili subotu), zaposleni nema prava da "prenese" odsustvo na prvi naredni radni dan".

Kako dalje ističe sajt Paragraf: "Isto tako bitno je istaći da pripadnici drugih verskih zajednica koji prema svojoj veroispovesti proslavljaju slavu, nemaju pravo na odsustvo po tom osnovu, jer je ovo pravo Zakonom garantovano samo zaposlenima pravoslavne veroispovesti".

Važno je znati i to da se pravo na odsustvo u dane praznika pretpostavlja u privredi, a dužnost rada u dane praznika poslodavac utvrđuje odlukom o rasporedu radnog vremena.

Poslodavac je, navodi se prema zakonu, dužan da o promeni rasporeda zaposlene obavesti najmanje pet dana unapred (osim u slučaju uvođenja prekovremenog rada), a samo izuzetno, u slučaju potrebe posla usled nastupanja nepredviđenih okolnosti, može obestiti o promeni u kraćem roku od pet dana, ali ne kraćem od 48 časova unapred.

Dakle, odgovor na pitanje oko kojeg neki zaposleni možda još uvek imaju dilemu, jeste da se slava obeležava taj dan kada jeste, i ne može se "preneti" na neki drugi dan u toku radne nedelje, kao što je to slučaj s državnim praznicima poput Prvog maja.

"Prema članu 1a Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001, 101/2007 i 92/2011), Praznik rada proslavlja se 1. i 2. maja, a prema članu 3a ovog zakona - ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici Republike Srbije padne u nedelju - ne radi se prvog narednog radnog dana".

Video: Top 3 saveta: Kako da se za ove praznike malo odmorite od posla?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buzga

    21. novembar 2022 | 10:46

    Radim u nedelju treća smena za praznik,u ponedeljak sam slobodan i nemam plaćen praznik neka mi neko objasni.

  • Перагеније

    21. novembar 2022 | 09:51

    Е свашта ће новокомпонованима пасти на памет...

  • Bata Boki

    21. novembar 2022 | 10:38

    Radim kod privatnika,radimo i vikendom.Kada nam slava padne za vikend,slobodi dani nam se pomere.2+1.I da spajaju nam dane,ako to nama odgovara(tako je u mojoj firmi).

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>