• 9
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Za četiri do šest meseci nećemo imati ništa na policama": Kako je u Nemačkoj ovih dana? (ANKETA)

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postoje naznake popuštanja rastućih cena, ali problem s inflacijom definitivno nije gotov

  • 9
aldi Foto: shutterstock.com

U Nemačkoj su proizvođačke cene zabeležile prvi mesečni pad u oktobru, za dve i po godine, što uliva nadu da dvocifrena inflacija u toj zemlji neće ići naviše.

Proizvođačke cene industrijskih proizvoda pale su za 4,2 odsto na mesečnom nivou, prvenstveno zbog pada cena električne energije i prirodnog gasa, saopštio Zavod za statistiku.

Analitičari koje je anketirala agencija Rojters prognozirali su rast od 0,9 odsto. Rast cena proizvođača je lani, podseća agencija, uticao na ukupnu inflaciju i njen rast bržim tempom od uobičajenog.

Osnovna inflacija, koja sada iznosi oko pet odsto, pokazala je malo znakova popuštanja, a detaljni oktobarski podaci objavljeni prošle nedelje pokazali su sve veće pritiske na cene.

- Osnovni inflatorni pritisak ne pokazuje znake stabilizacije - kazao je ekonomista Danske banke Pit Haines Kristijansen.

Ralf Solven iz Komercbanke rekao je da brojke "daju razlog za nadu da će stopa inflacije uskoro dostići svoj vrhunac".

- Međutim, to ne znači da je problem inflacije gotov - naglasio je on.

Istraživanje ekonomskog instituta Ifo pokazuje da mnoga nemačka preduzeća nisu završila sa prenošenjem velikih troškova na kupce. Utvrđeno je da su firme prenele samo 34% povećanja svojih kupovnih cena u poslednjih nekoliko meseci.

Ako živite u Nemačkoj, da li osećate pritisak inflacije u poslednjih šest meseci?

Glasajte

Nemačke potrošačke cene, usaglašene sa drugim evropskim zemljama, u oktobru su bile 11,6 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Dodaje se da nemačka vlada planira da uvede "kočnice" cena gasa i struje od 2023, u cilju obuzdavanja inflacije, za koju se očekuje da će dostići 8% ove i 7% sledeće godine.

Podsećamo, nemačka domaćinstva će se u januaru suočiti i sa uvećanim računima za energijuTakođe, nedavno je objavljeno kako nemačka mesna industrija upozorava na predstojeća uska grla u snabdevanju, posebno u vezi sa svinjskim mesom.

- Za četiri, pet, šest meseci nećemo imati ništa na policama - rekao je pre dva dana Hubert Keliger, šef grupne prodaje u velikoj mesari Westfleisch.

Video: Ambasadorka Konrad: Nemačka je najveći investitor u Srbiji, a interesovanje ne prestaje da raste

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrbskiBek

    21. novembar 2022 | 11:46

    Obavezno im uvesti VIZE !!!!!!! svi ce doci u ekonomski jaku i veoma prosperitetnu Srbiju !!!!!! Narusice nam ovo blagostanje pa sta ce mo posle mi !??????

  • Rados

    21. novembar 2022 | 11:24

    Mene interesuje gde je panter?Gde je meda?Pustite vi cene i nestasicu u tamo nekoj siromasnoj Nemackoj.

  • Zlatno doba

    21. novembar 2022 | 12:23

    Nasi lazovi i njihovi poltroni. Cene kod nas iste pa i vece nego u Nemackoj.. Eto, mozemo da se poredimo sa Nemackom. Zlatno doba!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>