• 0

Farme kanabisa "teške" 750 miliona dolara, ali postoji jedan problem: Nemaju kome da prodaju

Uzgajivači u severnom delu Njujorka smišljaju kako da zadrže svežinu marihuane, dok država stopira izdavanje dozvola za maloprodaju

  • 0
kanabis, marihuana

Foto: shutterstock.com

Po skoro svim pokazateljima, uvođenje tržišta kanabisa u Njujorku trebalo bi da bude privedeno kraju.

Država Njujork je prošlog proleća počela da izdaje dozvole za uzgoj marihuane, za više od 200 farmi, a farmeri su od tada sejali seme, celo leto održavali redove biljke i samo u poslednjih nekoliko nedelja završili berbu.

Sada imaju marihuanu vrednu na stotine miliona dolara — spremnu za prodaju u stacionarima.

Ipak, postoji jedan problem: umesto da bude isporučena u maloprodajne objekte, marihuana se samo gomila.

Iako je "divlje" sivo tržište već u zamahu, u Njujorku još nije otvoren nijedan legalni rekreativni stacionar, uprkos ponovljenim uveravanjima državnog regulatora da će prodavnice kanabisa biti stalni radni prostor do kraja ove godine.

Podsećamo, u martu 2021. zakonodavci u Njujorku postigli su sporazum o legalizaciji prodaje marihuane, u rekreativne svrhe. Kada se usvoji, zakon bi omogućio rekreativnu prodaju marihuane odraslima starijim od 21 godine i nalagao bi postupak izdavanja dozvola za isporuku proizvoda od kanabisa - kupcima.

Shodno tome, građani Njujorka bi mogli da uzgajaju do tri zrele i tri nezrele biljke za ličnu potrošnju. Osim toga, još tada se pisalo da - iako bi zakon stupio na snagu odmah - prodaja bi bila realizovana tek u sledećih 18 do 24 meseca.

Dakle, farmeri još čekaju, izveštava Blumberg ovih dana.

Tajland legalizovao kanabis

Ruptly

Zalihe koje imaju, a koje su procenjene na 136.000 kilograma, predstavljaju mnoštvo problema za uzgajivače, a jedan od ključnih je propadanje kanabisa, vremenom. 

Na osnovu prosečne procenjene veleprodajne vrednosti, od blizu 5.000 dolara po kilogramu, istraživačka firma "Cannabis Benchmarks" - koja prati veleprodajne cene marihuane širom zemlje - kaže da bi zalihe mogle vredeti čak 750 miliona dolara.

Ako farmeri uskoro ne prodaju svoje biljke prodavnicama, prihod od skoro milijarde dolara će na kraju početi da opada, piše dalje Blumberg. U međuvremenu, farmeri moraju da smisle način kako da očuvaju marihuanu svežom, na neodređeno vreme, dok ga istovremeno čuvaju od krađe ili potencijalne kontaminacije.

Video: To je neka ljubav, poljoprivredom ne može svako da se bavi: Nemanja (24) želi da ostane na selu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>