• 2

Erbas traži alternativu za ruski titanijum: "Biće to pitanje meseci, a ne godina"

Sertifikacija novih dobavljača po strogim vazduhoplovnim standardima može potrajati godinama

  • 2
Avion, poletanje, Airbus, Erbas

Foto: Pixabay

Glavni evropski proizvođač aviona Erbas planira da prestane da se oslanja na ruske isporuke titanijuma u ​​roku od nekoliko meseci, izjavio je izvršni direktor Erbasovog vojnog i kosmičkog sektora Majkl Šelhorn, preneo je Rojters.

Kompanija je navodno povećala snabdevanje ovim ključnim metalom od alternativnih izvoznika u nastojanju da izbegne isporuke iz Rusije zbog širokih sankcija EU prema toj zemlji zbog "specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

- Mi smo u procesu udaljavanja od Rusije kada je u pitanju titanijum. Biće to pitanje meseci, a ne godina - rekao je Šelhorn na kompanijskoj konferenciji za medije o održivosti, dodajući da je projekat zaokreta od ruskih izvora "u punom jeku".

On je, međutim, ukazao na "relativno složen proces" koji uključuje sertifikaciju novih dobavljača, s obzirom na stroge propise vazduhoplovne industrije.

- Ali to će se desiti - dodao je.

Erbas je povećao kupovinu titanijuma iz SAD i Japana dok istražuje neke nove opcije za snabdevanje, rekli su britanskoj agenciji izvori iz avio -industrije, dodajući da sertifikacija novih dobavljača po strogim vazduhoplovnim standardima može potrajati godinama.

- Za sada, Erbas i dalje nabavlja određeni procenat ruskog titanijuma, ali smo nedvosmisleno na putu da postanemo nezavisni od njega -  priznao je Šelhorn, prenosi Raša tudej.

EU je u okviru sankcija prema Moskvi zabranila izvoz u Rusiju proizvoda i tehnologija koje se koriste u vazduhoplovnom i svemirskom sektoru, pre svega izvoz aviona i rezervnih delova za njih.

Generalni direktor Erbasa Gijom Fori pozvao je u aprilu Brisel da ne blokira uvoz titanijuma iz Rusije, rekavši da bi sankcije prema tom strateškom metalu nanele štetu vazduhoplovnoj industriji, a jedva da bi naškodile ruskoj ekonomiji.

Mediji su u julu izvestili da je EU odbacila predlog za uvođenje sankcija ruskoj kompaniji VSMPO-Avisma, najvećem svetskom proizvođaču titanijuma, pošto su ga odbile Francuska i druge zemlje.

Video: Novi avion Er Srbije Mihajlo Pupin

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    2. decembar 2022 | 15:29

    Западни план независног снабдевања је разбијање РФ, довођење на њено чело марионете и бесплатно коришћење енергената и сировина ..

  • Kosta

    3. decembar 2022 | 15:56

    Треба им одмах обуставити испоруке!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>