• 0
 ≫ 

Kovanice sa likom novog kralja puštene u opticaj: Za razliku od kraljice, Čarls ne nosi krunu

 ≫ 

U Velikoj Britaniji kruži oko 27 milijardi novčića sa likom pokojne kraljice i oni se još uvek mogu koristiti za plaćanje stvari

  • 0
Novi britanski novac novčić kovanica Čarls Foto: The Royal Mint/Cover Images/INST / INSTAR Images / Profimedia

Milion kovanica od 50 penija sa likom kralja Čarla III od danas će se naći u opticaju preko pošta širom zemlje prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Procenjeno je da je oko 4,9 miliona novih novčića prosleđeno u pošte, otprilike oko polovine ukupnog broja namenjenog za opticaj. Kovanice sa likom nedavno preminule kraljice Elizabete i dalje će moći da se koriste.

- Danas obeležavamo novu eru u britanskoj numizmatici - istakla je Rebeka Morgan iz Kraljevske kovanice.

-Očekujemo da će se pojaviti nova generacija kolekcionara novčića, zajedno sa ljudima koji će pažljivo zagledati da li su u razmeni novca dobili kovanicu sa likom našeg novog kralja - dodaje.

Za potrebe izrade novčića korišćene su fotografije kralja Čarlsa, nastale za njegov 70. rođendan. Iza dizajna kovanice stoji vajar Martin Dženings koji je rad na peniju objasnio kao "prilično izvanredno iskustvo".

Prva serija novčića biće data u kusur kupcima koji kupe nešto u poštama.

- Decembar je najprometnije doba godine, tako da će novčić postepeno ulaziti u našu mrežu. Ako ne dobijete novih 50 penija kusura prilikom vaše prve posete pošti, možda ćete ih dobiti u sledećoj poseti, pa pazite na to - ističe izvršni direktor Nik Rid.

Više novčića će biti pušteno u opticaj u skladu sa potražnjom, zamenjujući oštećene ili istrošene novčiće od 50 penija sa portretom kraljice Elizabete. U Velikoj Britaniji kruži oko 27 milijardi novčića sa likom pokojne kraljice i oni se još uvek mogu koristiti za plaćanje stvari.

Pre decimalizacije, bilo je uobičajeno da ljudi nose novčiće sa različitim monarsima u džepovima.

Obrnuta strana novčića od 50 penija je kopija dizajna korišćenog na kruni iz 1953. godine u znak sećanja na kraljičino krunisanje.

Uključuje četiri četvrtine kraljevskog grba prikazanog unutar štita. Između svakog štita je amblem matičnih naroda: ruža, čičak, detelina i praziluk.

Novčići prate vekovnu tradiciju sa monarhom koji je sada okrenut nalevo – suprotno od njegovog prethodnika. Profili se smenjuju levo i desno za uzastopne monarhe. Kao i kod prethodnih britanskih kraljeva, i za razliku od kraljice, Čarls ne nosi krunu.

U skladu sa potražnjom biće proizvedeni i drugi apoeni sa kraljevim likom.

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>