• 1

Političarima može biti povećana plata: Neki će dobiti skoro 500 evra više u BiH

Koeficijent za članove Predsedništva BiH iznosi 10, pa oni sada mesečno, samo po osnovu plate, zarađuju 5.350 (2746 evra)

  • 1
Bosna i Hercegovina, konvertibilne marke Foto: Shutterstock

U Nacrtu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za narednu godinu, osnovica za obračun plata je sa sadašnjih 535 KM (274 evra) povećana na 630 maraka (323 evra), što znači da bi zaposlenima u institucijama na bh. nivou mogle rasti plate, a naročito političarima, jer imaju najveće koeficijente, pa bi im skok mogao biti drastičan, pišu Nezavisne.

Recimo, koeficijent za članove Predsedništva BiH iznosi 10, pa oni sada mesečno, samo po osnovu plate, zarađuju 5.350 (2746 evra), a dobije li zeleno svetlo nova osnovica, na tekuće račune legaće im 6.300 maraka (3234 evra).

Ili, prostom računicom, u praksi to znači da bi Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović dobijali 950 maraka više (oko 475 evra više).

Predsedavajući Saveta ministara BiH ima koeficijent devet, odnosno platu 4.815 maraka, a bude li osnovica povećana zarađivaće 5.670 maraka.

Ministrima u Savetu ministara BiH, koji imaju koeficijent 8,5, te zarađuju 4.547,50 KM, plate bi mogle skočiti na 5.355 maraka.

Predsedavajući i zamenici predsedavajućih Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH imaju koeficijent 8,70, a ako osnovica bude povećana, umesto 4.654,50 KM dobijaće 5.481 marku.

Poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH koeficijent je 8,40, te zarađuju 4.494, a nije isključeno da će ubuduće dobijati 5.292 marke.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH podsećaju da se, u skladu s odredbama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, osnovna plata izračunava množenjem osnovice za obračun plate i odgovarajućeg koeficijenta za obračun plate propisanog ovim zakonom.

"Osnovica za obračun plate za 2022. godinu skladno usvojenoj Odluci Veća ministara BiH počev od 1. jula 2022. godine iznosi 535 KM", podsećaju iz resornog ministarstva.

Kako su potvrdili, nekoliko je uslova potrebno ispuniti za primenu nove osnovice, koja bi iznosila 630 KM (oko 315 evra)

"Osnov za primenu osnovice koja je planirana u Nacrtu zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH (u iznosu 630 KM) je da Parlamentarna skupština BiH usvoji zakon o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, a Veće ministara BiH donese odluku o visini osnovice za obračun plate zaposlenima u institucijama BiH za 2023. godinu.

U skladu sa Zakonom o Fiskalnom veću BiH potrebno je da Fiskalno veće BiH donese dokument 'Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za naredne tri godine'", navode iz resornog ministarstva u izjavi za "Nezavisne novine".

Radenko Mirković, predsednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, kaže da će se ovaj sindikat boriti protiv povećanja plata za imenovana lica jer su ona nerealna.

"Mi imamo higijeničarku koja sa zadnjim uvećanjem sada dobija 642 marke osnovne plate, što je zaista mizerno. Zakon o platama mora se menjati. Da vi imate, recimo, vozača i higijeničarku koji su bračni par, a rade u institucijama BiH, te imaju ukupnu platu od 1.700 ili 1.800, a da povećanje za imenovano lice dođe do 1.000 KM, to je van svake pameti", ističe Mirković.

Naglasio je da imenovana lica imaju ogromne cifre, budući da se na platu dodaju i naknade kao što su odvojen život, topli obrok, prevoz itd.

"Mi moramo raditi na promeni zakona. Ne znam koliko će taj predlog brzo da ide, ali se zakon mora menjati da imenovana i postavljena lica ostanu na starom obračunu, odnosno da ne upadaju u koš povećanja osnovice za platu. I sad su im zaista ogromne plate", naglasio je Mirković za "Nezavisne novine".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>