• 54
 ≫ 

Start taksija u Beogradu skače na 270 dinara: Pitali smo taksiste da li su zadovoljni

 ≫ 

"Treba očuvati taksi preduzetnike, nas je 17. 500 u Srbiji, od čega 6.500 u Beogradu, a budžet godišnje ulijemo 21 milion evra", ističe naš sagovornik.

  • 54
Taxi, taksi Foto: Shutterstock

Taksi usluge poskupljuju u Beogadu, potvrdio je pisanje Telegraf Biznisa, gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Po novom cenovniku, start po sve tri taksi tarife koštaće 270 dinara, a čekanje po času 1.200 dinara.

Vožnja po kilometru u prvoj tarifi je 96, u drugoj 125, a u trećoj 192 dinara. Precizira se da je tarifa dva u od 22 sata do šest ujutru, i u dane državnih praznika i nedeljom.

Predsednik Strukovnog udruženja taksi preduzetnika SITAB Vlado Bulatović kaže za Telegraf Biznis da su zadovoljni postignutim kao udruženje, iako nisu ispunjeni zahtevi do kraja, pre svega deo koji se tiče cene starta.

Podsetimo, zahtev je bio 300 dinara, a u međuvremenu su bili dobili obećanje da će iznositi 290 dinara. Kako nam navodi, vlasnici taksi asocijacija su bili protiv poskupljenja, dok nisu shvatili da će Grad zahtev za povećanje cena uvažiti kao objektivan.

"Drago nam je da smo izdejstvovali povećanje cene naoričito u ovom periodu kada je cena goriva, održavanja i osiguranja vozila i svih troškova cene obavljanja taksi prevoza znatno uvećana", navodi nam on.

Naime, SITAB smatra da vlasnici taksi asocijacija ne treba da odlučuju o ceni taksi prevoza po kojoj voze taksi preduzetnici, oni zarađuju od smena koje naplaćuju taksistima.

Kada je reč o drugom zahtevu, koji se ticao kontrole prevoznika poput dosadašnjeg Cargo, odnosno Mister D, odnosno nadzora nad primenom zakona, obećan im je sastanak sa nadležnim inspektorima.

Podsetimo, oni su posebno tražili izveštaj koliko je prijava podneto od strane saobraćajne inspekcije zbog obavljanja taksi prevoza u suprotnosti sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

"SITAB smatra da treba očuvati taksi preduzetnike, nas je 17.500 u Srbiji, od čega 6.500 u Beogradu, a budžet godišnje ulijemo 21 milion evra", ističe naš sagovornik.

S druge stane, činjenica je da vozači odlaze iz Srbije zbog boljih plata da se uvozi radna snaga iz drugih zemalja poput Pakistana.

"Umesto toga treba raditi na poboljšanju uslova i radnog okruženja za naše vozače, između ostalih i taksi preduzetnike, država uvozi radnike iz drugih zemalja poput vozača iz Pakistana, između ostalog i GSP. Na taj način se ne čuva radna snaga, nego se uvodi nelojalna konkurencija. Da li to onda znači da će oni iz drugih zemalja dolaziti i da obavljaju i posao taksista", apeluje on.

Prema novom cenovniku, taksi preduzetnici su obavezni su da u taksimetru izbaždare cene utvrđene ovim rešenjem.

Cena taksi prevoza putnika od i ka Aerodromu Nikola Tesla je u rasponu od 2.300 dinara za Novi Beograd, Zemun i Surčin, do 9.900 dinara za pojedine udaljena krajeve gradskih opština Sopot, Mladenovac, Lazarevac, Obrenovac i Barajevo.

U rešenju se navodi da je u cenu taksi prevoza uračunat i prevoz prtljaga " u granicama veličine i nosivosti prostora za prtljag".

O realizaciji rešenja stara se gradski Sekretarijat za javni prevoz. Prethodno rešenje o cenama taksi prevoza bilo je u februaru ove godine.

Video: Anja je prošla ceo biznis pa prešla u konkurenciju: Kako je raditi s herojima današnjice?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    15. decembar 2022 | 13:25

    Start vam je skuplji od 1l dizela! Beogradski taxi je uzasan! Par puta sam bila primorana da idem taxijem i ne bi sela vise nikad! Neljubazni, nece da voze na manje destinacije, idu namerno okolnim putem jer misle da ne znam put! Kofer su hteli da mi naplate uz obrazlozenje da se placa i u autobusu prtljag kad ides na put. Pritom, kad ti trebaju, nema ih. Manite me kukanja kako su ceo dan na ulici, po kisi, snegu i leti. Sedite u kolima i necete da vozite ako mislite da ne mozete da uzmete pare. Od savske do pevca su mom zetu uzeli 4500 jer su videli da nije odavde! Pritom su u voznji bahati! Kad nemaju musteriju, krse sve moguce propise. A kad imaju, voze kao po jajima da bi im kucao taximetar! Vi sto podrzavate poslupljenje taxija ste isti oni koji kukaju na cene na zlatiboru i kopaoniku! Sramota da im je ovo odobreno! Jer ce strancima naplacivati minimum 500 din start? A divlji ce naplacivati 1000!sramota!

  • 2023

    15. decembar 2022 | 12:57

    Хаха зар се и даље још неко вози таксијем?

  • Ccc

    15. decembar 2022 | 14:11

    U Nis start 130 , prva tarifa 50, isto gorivo arčimo isto nas košta.. ?!?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>