• 3

Prva svetska sila zaglibila: Najmoćniji režu troškove, BoA predvodi pad akcija u bankarstvu

U pozadini cele priče su strah od recesije i pad profitnih marži

  • 3
Mapa USA, Amerika Foto: Shutterstock

Pre desetak dana smo pisali o tome kako je stanje na Volstritu sve burnije, budući da sada "po šavovima pucaju" i najjače institucije, poput vodećih banaka.

Banka Morgan Stenli je najavila ukidanje 1.600 radnih mesta, a danas stiže slična vest i Goldman SaksaI grupa iz Švajcarske, Kredi Svis, se već odlučila na taj potez ranije.

Razlog? Za mnoge, to je usporavanje ekonomije. Tržište je, generalno, sve neizvesnije i napetije, iako smo nadomak 2023. godine, a kako se rat i inflacija ne smiruju, ni banke ne mogu da budu "spokojne".

Mediji danas pišu i da su deonice banaka ovog meseca pale više od proseka, pri čemu su akcije Banke Amerike (Bank of America, BoA), potonule čak 16 procenata.

U pozadini cele priče su strah od recesije (mnoga preduzeća ne bi mogla da vrate kredite) i pad profitnih marži. Dodaje se i da je Indeks deonica američkih banaka već u decembru pao više od 11 posto, dok je šire tržište u tom periodu skliznulo za šest procenata.

Sa druge strane, valuacije su veoma povoljne, sa bankarskim deonicama koje se trguju na Njujorškoj berzi, uz 9 puta veću zaradu, što je ispod dugoročnog proseka (12,0). Takođe, znatno ispod proseka su akcije iz indeksne korpe S&P 500 (oko 17,0).

Tu se svrstava 500 najuspešnijih kompanija korporativne Amerike, među kojima su: Epl, Majkrosoft, Amazon, Alfabet, Fejsbuk, Tesla, NVIDIA, Berkšir Hatavej, JPMorgan Čejs, potom Džonson i Džonson, Visa, Banka Amerike, Dizni, Masterkard, Netfliks i mnoge druge.

Treba pomenuti i da postaje sve napetuje u industriji zabave i tehnologije. Meta, Amazon i Tviter su već podelili silne otkaze, a i kultni Dizni nailazi na izazove u poslovanju.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bl@

    18. decembar 2022 | 15:28

    Znaci, Ruska ekonomija propala a Amerima cvjetaju ruze.

  • Pp

    18. decembar 2022 | 21:52

    Oni štampaju novac kad god im zatreba, a pritom pljačkaju po svetu, prave ratove, ruše vlast...i može im se, nema za njih krize.

  • Crni

    18. decembar 2022 | 19:19

    Kao i kod farmaceuta na gubitku su kada nemaju projektovanu zaradu. Npr ako su projektovali x5 a imaju x4 onda su na gubitku, kod banaka je mnogo veca masa novca u pitanju pa je u procentima i dugorocnije ali svakako pođenuti pored bankarskog sektora kroje ekonomiju drzava ne samo usa tako da ih uopste ne zalim.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>