Šta će biti sa pivom? Pritisak cena sve veći, da li to znači poskupljenje ovog pića?
Još od perioda korone, kada su mnogi objekti bili zatvoreni, pivare "muče muku" sa profitom i zalihama, posebno u Britaniji, Zemlji pabova.
Agonija, čini se, ne prestaje. Iako je pandemija sada po strani, tenzije oko rata su uzele maha, a tu posebno mislimo na poskupljenja i otežanu trgovinu.
Tzv. zanatsko, ili kraft pivo, u posebnom je problemu. Engleska pivara Russella Bisseta je među onima koje vode borbu sa cenama iz dana u dan, jer se ta industrija oslanja na sastojke koji neprestano poskupljuju, piše The Economist.
Englesko udruženje British Beer and Pub je anketiralo svoje članove i otkrilo da će, čak i uz vladine subvencije, očekivana potrošnja pivara za energiju u 2023. biti čak 140% veća nego u godini pre pandemije.
Pivo se u proizvodnom procesu kuva, što iziskuje znatnu potrošnju gasa, a hlađenje tokom fermentacije i odležavanja - zahteva značajnu potrošnju struje.
Osim toga, kraft pivare koriste tečni ugljen-dioksid, nusproizvod drugih industrijskih proizvodnih procesa za skladištenje, premeštanje i karbonizovanje piva.
Ističe se da je cena alkoholnih pića porasla prilično malo, s obzirom na celokupnu inflaciju, jer engleski pivari postaju "kreativni" u adaptaciji svojih proizvodnih procesa. Nastoje da izvuku sve što mogu iz svakog zrna hmelja i da CO2 zamene jeftinijim azotom ili negovanjem sopstvenog kvasca.
Cijena alkoholnih pića porasla je osetno manje s obzirom na cjelokupnu inflaciju jer engleski pivari postaju kreativni u dotjerivanju svojih proizvodnih procesa. Nastoje izvući sve što mogu iz svakog zrna hmelja i zamijeniti ugljični dioksid jeftinijim dušikom ili uzgojem vlastitog kvasca.
Inače, engleske kraft pivare uvoze hmelj iz Amerike, gde se uzgajaju sorte sa aromatičnim ukusima poput koštunjavog voća i citrusa.
Ostaje da se vidi šta će se dešavati naredne godine, ali prema nekim prognozama, pivo bi moglo da poskupi.
Video: Nakon što se vakcinišete protiv korone, u ovoj pivari možete i da popijete Vakcinu
(Telegraf Biznis)
Video: Er Srbija leti direktno do Šangaja: Prvi let za Kinu iz Beograda
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Sasa
U Nemackoj pivo u radnjama nikad jeftinije
Podelite komentar
Go go
Za Vašu informaciju: pivo se ne kuva nikada, već se kuva komina od slada i pivska sladovina.Pivo se pasterizuje na temperaturi oko 72,5 C kako bi mu se produžila trajnost.Hvala na prostoru.
Podelite komentar
Lela
Ih jedva cekam i sav alkohol i cigare neka poskupe to nije neophodno za zivot!
Podelite komentar