Šta će biti sa pivom? Pritisak cena sve veći, da li to znači poskupljenje ovog pića?
Pivo se u proizvodnom procesu kuva, što iziskuje znatnu potrošnju gasa, a hlađenje tokom fermentacije i odležavanja - zahteva značajnu potrošnju struje
Još od perioda korone, kada su mnogi objekti bili zatvoreni, pivare "muče muku" sa profitom i zalihama, posebno u Britaniji, Zemlji pabova.
Agonija, čini se, ne prestaje. Iako je pandemija sada po strani, tenzije oko rata su uzele maha, a tu posebno mislimo na poskupljenja i otežanu trgovinu.
Tzv. zanatsko, ili kraft pivo, u posebnom je problemu. Engleska pivara Russella Bisseta je među onima koje vode borbu sa cenama iz dana u dan, jer se ta industrija oslanja na sastojke koji neprestano poskupljuju, piše The Economist.
Englesko udruženje British Beer and Pub je anketiralo svoje članove i otkrilo da će, čak i uz vladine subvencije, očekivana potrošnja pivara za energiju u 2023. biti čak 140% veća nego u godini pre pandemije.
Pivo se u proizvodnom procesu kuva, što iziskuje znatnu potrošnju gasa, a hlađenje tokom fermentacije i odležavanja - zahteva značajnu potrošnju struje.
Osim toga, kraft pivare koriste tečni ugljen-dioksid, nusproizvod drugih industrijskih proizvodnih procesa za skladištenje, premeštanje i karbonizovanje piva.
Ističe se da je cena alkoholnih pića porasla prilično malo, s obzirom na celokupnu inflaciju, jer engleski pivari postaju "kreativni" u adaptaciji svojih proizvodnih procesa. Nastoje da izvuku sve što mogu iz svakog zrna hmelja i da CO2 zamene jeftinijim azotom ili negovanjem sopstvenog kvasca.
Cijena alkoholnih pića porasla je osetno manje s obzirom na cjelokupnu inflaciju jer engleski pivari postaju kreativni u dotjerivanju svojih proizvodnih procesa. Nastoje izvući sve što mogu iz svakog zrna hmelja i zamijeniti ugljični dioksid jeftinijim dušikom ili uzgojem vlastitog kvasca.
Inače, engleske kraft pivare uvoze hmelj iz Amerike, gde se uzgajaju sorte sa aromatičnim ukusima poput koštunjavog voća i citrusa.
Ostaje da se vidi šta će se dešavati naredne godine, ali prema nekim prognozama, pivo bi moglo da poskupi.
Video: Nakon što se vakcinišete protiv korone, u ovoj pivari možete i da popijete Vakcinu
(Telegraf Biznis)
Video: Ovako do detalja izgleda rušenje nekada čuvenog hotela: Zbogom Jugoslavijo
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Sasa
U Nemackoj pivo u radnjama nikad jeftinije
Podelite komentar
Go go
Za Vašu informaciju: pivo se ne kuva nikada, već se kuva komina od slada i pivska sladovina.Pivo se pasterizuje na temperaturi oko 72,5 C kako bi mu se produžila trajnost.Hvala na prostoru.
Podelite komentar
Lela
Ih jedva cekam i sav alkohol i cigare neka poskupe to nije neophodno za zivot!
Podelite komentar