• 3
 ≫ 

Britanci više ne ćute: Masovni štrajkovi u zemlji, od zdravstva do obrazovanja, saobraćaja, pošte

 ≫ 

Kada se prilagode inflaciji, plate u Britaniji su pale po jednoj od najoštrijih stopa od početka evidencije 2001. godine

  • 3
Štrajk medicinskih sestara Britanija Engleska, Štrajk u Britaniji Foto: Tanjug/AP

Novi dan, nova runda štrajkova u Britaniji.

Kako se približavaju božićni praznici, železničari su odlučili da obustave saobraćajnu mrežu, a i oni iz graničnih snaga se spremaju da izađu na ulice.

Takođe, pisali smo o masovnom protestovanju medicinskih sestara, koje traže bolje uslove na poslu, odnosno veće zarade. Sve u svemu, ova evropska zemlja se nalazi u ozbiljnoj krizi.

Izgubila je 400.000 radnih dana zbog štrajkova, što je najveći gubitak u 10 godina.

Bune se i poštari, vozači autobusa i državni službenici, koji su sada već ili štrajka ili prete štrajkom. Za sutra je najavljeno i okupljanje vozača hitne pomoći, u mnogim delovima Engleske. Radnici, naime, traže povećanje plata u skladu sa inflacijom, a njihov potez je usledio nakon izlaska 10.000 medicinskih sestara - 15. i 20. decembra.

BBC piše da nisu pogođene samo zdravstvene i hitne službe, već i saobraćaj, odnsono praktično svi oblici prevoza i putovanja. Ako se to i ne dešava baš sada, očekuje se da će do zastoja doći u narednim nedeljama, zajedno sa sistemima obrazovanja, krivičnog pravosuđa i nizom drugih oblasti.

Zbir svih ovih pojedinačnih pobuna, u različitim sektorima, govori da se nešto ozbiljno dešava u Britaniji, koja već dovoljno trpi posledice Bregzita, rata, manjka kolektivnih ugovora kao kada je bila član EU, zatim rastuće inflacije.

Na sve to, znamo da vlada Liz Tras nikako nije prošla slavno, te je nekadašnja premijerka napustila tu funkciju posle samo 44 dana, ali je za to kratko vreme uspela da "pomrsi konce" u britanskoj ekonomiji: zemlja je ostala "kratka" za 30 milijardi funti.

Talas štrajkova se, primećuje britanski javni servis, mora posmatrati u svetlu dugotrajne ekonomske i društvene stagnacije u Velikoj Britaniji, zbog koje radnici očajnički traže bolji posao. Kada se prilagode inflaciji, plate u toj zemlji su pale po jednoj od najoštrijih stopa od početka evidencije 2001. godine, prema Kancelariji za nacionalnu statistiku (ONS).

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>