• 0

Rusija spremna da obnovi snabdevanje preko gasovoda Jamal-Evropa

Protok gasa preko Jamal-Evrope obično ide u pravcu zapada, ali pravac je dobrim delom promenjen zbog političkih dešavanja

  • 0
KOPAONIK GASOVOD CEVI Foto: Tanjug/Aleksandar Nićiforović

- Rusija je spremna da obnovi snabdevanje Evrope gasom preko gasovoda Jamal-Evropa - izjavio je zamenik premijera Rusije, Aleksandar Novak.

- Evropsko tržište je i dalje relevantno, a mi smo definitivno u mogućnosti da obnovimo snabdevanje. Na primer, gasovod Jamal-Evropa, koji je zaustavljen zbog političkih razloga, ostaje neiskorišćen - dodao je.

Protok gasa preko Jamal-Evrope obično ide u pravcu zapada, ali pravac je dobrim delom promenjen zbog političkihdešavanja.

U maju je Poljska prestala da kupuje gas od Rusije zbog odbijanja zahteva Moskve da za energente plaća u ruskim rubljama, navodi Rojters.

Gasprom je tada odgovorio prekidom snabdevanja, rekavši da više neće moći da izvozi gas preko Poljske, odnosno gasovodom Jamal-Evropa. Novak je pomenuo i da Moskva razmišlja o dodatnom izvozu gasa preko Turske, kada u toj zemlji bude izgrađeno čvorište.

Podsećamo i da je Novak nedavno izjavio kako "svet ne može bez ruskih energenata, jer je Rusija najveći svetski igrač na tom polju".

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>