• 1

Sve glavne centralne banke su podizale kamatne stope u 2022, osim jedne

FED je prednjačio u proteklih 12 meseci sa povećanjem ključne kamate za 225 baznih poena, a očekuje se da će taj trend biti nastavljen

  • 1
Sneg Japan zima Foto: Tanjug/AP

Vodeće svetske centralne banke podigle su kamatne stope u 2022. najbržim tempom i u najvećem obimu u poslednje - najmanje - dve decenije, dajući sve od sebe kako bi zauzdale galopirajuću inflaciju.

Centralne banke u čijoj je nadležnosti 10 valuta kojima se najviše trguje pooštrile su zajedno uslove zaduživanja za 2.700 baznih poena (bps) kroz 54 povećanja svojih kamata u poslednjih 12 meseci, pokazuje računica Rojtersa.

Sve glavne centralne banke, osim japanske, podigle su kamate u 2022, ali su kreatori monetarne politike u Tokiju u decembru iznenadili tržišta prilagođavanjem stope prinosa na državne obveznice, što je podstaklo spekulacije da bi na stolu Banke Japana moglo da se nađe podizanje referentne stope u ne tako dalekoj budućnosti.

Podsećamo i zašto bi o trećoj svetskoj ekonomiji trebalo više da se priča.

Sve u svemu, američke Federalne rezerve (FED) su prednjačile u proteklih 12 meseci sa povećanjem ključne kamate za 225 baznih poena, a očekuje se da će taj trend biti nastavljen.

- Zaoštravanje u SAD je u suštini jedno od najjačih ikada u poslednjih 20 godina. Obično, kada imate tako naglo pooštravanje finansijskih uslova, u suštini dobijate nešto više od blage recesije, o čemu sada, čini se, postoji opšti konsenzus - izjavio je za Rojters Dejvid Hauner, šef strategije i ekonomije za tržišta u razvoju u sektoru Global Research, u okviru Banke Amerike.

Prema podacima britanske agencije, u decembru je sedam od 10 glavnih centralnih banaka podiglo stope na mesečnom nivou. FED, Evropska centralna banka, Banka Engleske, Rezervna banka Australije, norveška banka Norges, Banka Kanade i Švajcarska nacionalna banka podigle su svoje referentne stope za kumulativnih 300 baznih poena.

Taj iznos se poredi sa maksimalnim mesečnim povećanjem od 550 baznih poena u septembru, mada ne održavaju sve centralne banke sastanke svakog meseca, napominje se u tekstu.

Video: Prof. dr Predrag Stevanović za Telegraf: Bez tehnologije danas ne možemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    27. decembar 2022 | 04:09

    Podizanje kamatne stope je nerealno i nema nikakve veze sa obuzdavanjem inflacije. Sve je to smisljeno radi daljeg iznurivanja naroda i total og unistenja.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>