• 0

Ovaj milijarder je najviše zaradio u 2022: Kako mu je to pošlo za rukom?

Gautam Adani je postao treća najbogatija osoba na svetu ove godine, jer su energetski bum i povećanje sklapanja poslova podstaklo akcije njegovih kompanija

  • 0
Gautam Adani

Gautam Adani / Foto: INDRANIL MUKHERJEE / AFP / Profimedia

Čuveni indijski mogul, Gautam Adani, u 2022. je postao treća najbogatija osoba na planeti i uspeo je da sačuva tu poziciju.

Ispred njega su sada samo Ilon Mask, na drugoj poziciji, sa 130 milijardi dolara, i Bernar Arno, na prvom mestu, sa 163 milijarde dolara. Adani trenutno poseduje 116 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Gautam Adani je definitivno imao spektakularnu godinu. Postao je najbogatija osoba u Aziji, svrgnuvši sa trona svog "rivala" Mukeša Ambanija.

Dok je većina milijardera izgubila novac, on je svojoj neto vrednosti u 2022. dodao čak 40 milijardi dolara.

Kako je to uspeo ovaj snalažljivi preduzetnik koji je počeo kao trgovac dijamantima u Mumbaju 1980-ih, a onda krenuo da trguje sa ugljem?

Ovogodišnja energetska kriza, zbog koje su cene porasle, bila je veliki podsticaj Adanijevom "gomilanju" bogatstva.

Ali, njegova akvizicija bila je drugačija: bio je najangažovaniji trgovac u Aziji ove godine.

Kupio je imovinu indijske jedinice Holcim Ltd., zatim luku u Izraelu i pokrenuo je preuzimanje emitera NDTV, jedne od retkih medijskih organizacija u Indiji koja kritikuje vladu.

Akcije kompanija koje poseduje Adani nisu ostale imune na šire rasprodaje izazvane rastućom inflacijom i slabijom ekonomijom, ali su u celini porasle, podstičući njegov uspon.

Podsećamo, Ilon Mask je u ovoj godini izgubio značajan deo svog bogatstva, zbog čega je sa prvog pao na drugo mesto liste najimućnijih osoba sveta.

Video: Comtrade podržao AFA Leadership Summit 2022: Inkluzivni rast i održivost kao prioriteti

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>