• 0

Da li jeftin alkohol dovodi do užasnog mamurluka? Razbijamo mit

Verovatno ste većinom čuli da jeftino piće izaziva težak mamurluk

  • 0
limun, so, tekila alkoholno piće, aklohoičari

Foto: Shutterstock

Odbrojavamo poslednje dane ove godine, i spremamo se za doček nove, ali pre nego što posegnete za čašicom nekog vina, proverite koje bi to moglo da bude.

Da li vam jeftino piće izaziva užasan mamurluk? Da li se zbog ispijanja jeftinijeg alkohola zaista osećate gore?

Verovatno ste većinom čuli da jeftino piće izaziva težak mamurluk.

Ovo je jedan od onih delova konvencionalne mudrosti koja se toliko često ponavlja da je prihvaćena kao činjenica. Međutim, ne mora da bude istina.

Iako postoje studije koje se bave opštim uticajem etanola - poznatog kao konzumiranje alkohola - na naša tela, nije bilo mnogo istraživanja o efektima određenih sastojaka i metodologija.

Dejvid Nat sa Imperijal koledža u Londonu, delimično je odgovorio na pitanja o mamurluku koristeći zdrav razum.

„Ljudi će piti jeftiniji alkohol jer je jeftin“, kaže on. „Ljudi se retko napijaju flašom Clareta od 200 dolara.

Mamurluk je generalno znak da smo preterali sa pićem, i to je prvenstveno reakcija na sam alkohol. Što više pijete, mamurluk će biti gori. Izuzetak je, kaže on, piće koje je toliko jeftino da sadrži druge stvari koje se uglavnom uklanjaju tokom procesa destilacije.

Jedinjenja i nusproizvodi fermentirajućeg pića kao što su acetaldehidi, metanol i tanini, takođe pogoršavaju mamurluk, kaže Laura Veach, specijalista za kliničku zavisnost i profesor.

„Istraživanje o mamurluku pokazuje što je više kongenera u opojnom napitku, to je verovatniji mamurluk“, kaže ona. „Najmanje dve studije pokazuju da se ozbiljniji simptomi mamurluka javljaju kada se pije tamnija pića, kao što je burbon viski, sa veoma visokim sadržajem kongenera (loših jedinjenja).

Uopšteno govoreći, alkohol postaje svetlije boje što se više filtrira. Postoje izuzeci, ali to znači da sadrži manje kongenera, kaže ona.

„Mnogi stručnjaci se slažu da jeftiniji brendovi alkohola često koriste manje efikasno filtriranje, dopuštajući više nusproizvoda u alkoholno piće, čime se povećava rizik od neželjenih mamurluka“, kaže Veach.

Zaključak je da će vam i skupo piće zadati glavobolju ako popijete previše. A jedini pouzdan lek je vreme.

Video: Najstariji burbon ima između 3. i 4. veka

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari