• 8

Cena gasa pala ispod nivoa pre krize u Ukrajini: Skladišta u EU popunjena na 84%

U utorak se veleprodajna cena evropskog prirodnog gasa kretala oko 76 evra za megavat-sat, dok je prošlog februara ona bila oko 88 evra

  • 8
cene gasa, gas, gas cene Foto: Shutterstock.com

Cena prirodnog gasa u Evropi pala je ispod nivoa pre krize u Ukrajini kao, kako navodi NYT, uspeh kontinenta da nađe alterantive ruskom gasu, široko rasprostranjenih napora za očuvanje i relativno blagu zimu.

"Ali vest dolazi u trenutku kada evropska ekonomija usporava i kada se očekuje da će polovina Evropske unije biti u recesiji", rekla je u nedelju šef Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva, a opadanje cene gasa takođe signalizira smanjenu potražnju za energijom.

U utorak se veleprodajna cena evropskog prirodnog gasa kretala oko 76 evra za megavat-sat, dok je prošlog februara ona bila oko 88 evra.

Kako se navodi, ovo je neverovatan preokret, s obzirom da je Evropa strahovala od gubitka gasa na zimu. Zbog toga su cene u avgustu porasle na više od 340 evra po megavat-satu, otprilike pet puta više u odnosu na trenutne cene.

Zajedno sa potražnjom novih dobavljača, industrija, ali i potrošači u Evropi, smanjili su upotrebu gasa za otprilike 20 odsto, kao odgovor na visoke cene i zahtev vlade.

Početkom januara, skladišta širom Evropske unije su u proseku imali 84 odsto popunjenih kapaciteta, u poređenju sa 52 odsto prošle godine.

- Mnoge je bolje nego što su mnogi ljudi strahovali, i to bi moglo da znači da će cene biti manje nego prošle godine - rekao je Masimo Di Odoardo, potpredsednik za istraživanje gasa u konsultatntskoj firmi "Wood Mackenzie".

Ipak, referentna cena gasa ostaje skoro pet puta veća od pre dve godine i otprilike pet puta veća od cene prirodnog gasa u Sjedinjenim Državama.

Cena energenata bila je primarni razlog za skok inflacije širom Evrope, koja je dostigla najviše nivoe u više od 40 godina u mnogim zemljama.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qrta

    13. januar 2023 | 18:00

    Htedoh da napišem kako je ovo još jedna zapadna propaganda, ali sam odustao. Glupi ne bi shvatili, a pametnima je ionako to jasno.

  • ja sam ja

    13. januar 2023 | 17:29

    samo kod nas cene sve vece i vece

  • Bross

    13. januar 2023 | 19:49

    Znaci bice nam super...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>