• 0

"Nestabilnost cena gasa trajaće još neko vreme": Održan energetski samit Atlantskog saveta

Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail al-Mazrui ocenio je energetsku strategiju mnogih zemalja nejasnom

  • 0
cene gasa, gas, gas cene Foto: Shutterstock.com

Svetu će još dugo biti potreban prirodni gas i nephodno je više investicija da bi se osigurala sigurnost snabdevanja i pristupačne cene energenata tokom globalne energetske tranzicije, saopštili su danas ministri energetike Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saad al-Kabi i Suhail al-Mazrui.

Na Globalnom energetskom samitu Atlantskog saveta u Abu Dabiju, ministar energetike Katara Saad al-Kabi je rekao da je blaga zima u Evropi oborila cene gasa, ali da će nestabilnost cena "trajati neko vreme", s obzirom na to da veća količina energenata neće stići na tržište do 2025. godine.

- Pitanje je šta će se desiti kada Evropa bude htela da napuni svoja skladišta gasa za ovu i sledeću godinu - upozorio je al-Kabi, prenosi Rojters.

Ruski gas će se na kraju vratiti u Evropu, zaključio je al-Kabi.

Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail al-Mazrui saglasio se sa tvrdnjom al-Kabija da će "gas biti sa nama još veoma dugo vremena."

Što više energije iz obnovljivih izvora, to će više investicija biti potrebno u gas kao osnovni izvor snabdevanja, naglasio je al-Mazrui.

Prema njegovim rečima, energetska strategija mnogih zemalja je nejasna, pošto ne sklapaju dugoročne ugovore o snabdevanju gasom sa prozvođačima i dobavljačima.

Ta nesigurnost utiče na energetsku industriju koja posledično ne može da finansira razvoj i nove kapacitete, zaključio je al-Mazrui.

U utorak se veleprodajna cena evropskog prirodnog gasa kretala oko 76 evra za megavat-sat, dok je prošlog februara ona bila oko 88 evra.

Kako navodi The New York Times, ovo je neverovatan preokret, s obzirom da je Evropa strahovala od gubitka gasa na zimu.

Zbog toga su cene u avgustu porasle na više od 340 evra po megavat-satu, otprilike pet puta više u odnosu na trenutne cene.

Katar je jedan od najvećih svetskih proizvođača tečnog naftnog gasa, a Ujedinjeni Arapski Emirati su jedna od ključnih zemalja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf  Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>