• 1

Grci, izgleda, ne mogu bez Rusa: Udvostručena trgovinska razmena

Brisel sada radi na sledećoj "grupi kazni", koje će navodno biti usmerene na rusku nuklearnu industriju i trgovinu dijamantima

  • 1
Crkva Svetog Nikole, ostrvo Siros, Grčka Foto: Alex Segre / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uvoz ruske robe u Grčku se više nego udvostručio u prvih 11 meseci prošle godine, u poređenju sa istim periodom 2021, prema podacima nacionalne statističke službe Elstat.

U utorak je saopšteno da je u tom periodu vrednost uvoza iznosila 8,465 milijardi evra, što je povećanje od 125,3 odsto na godišnjem nivou. Vrednost grčkog izvoza u Rusiju u istom periodu iznosila je 148,1 milion evra, što je pad od 18,8 odsto, prenosi RT.

Podaci su pokazali da je samo u novembru vrednost grčkog uvoza iz Rusije skočila za skoro 30% na godišnjem nivou - na 715,7 miliona evra. U izveštaju je naglašeno I da su glavni proizvodi koje je EU uvezla iz Rusije u novembru 2022. uključivali naftna ulja i gas, sirovi aluminijum, herbicide, džemove, kao i vatrostalni cement, malter, beton itd.

Međutim, trgovinski bilans između dve zemlje u novembru je bio negativan, sa deficitom od 704,8 miliona evra.

Podaci Elstat-a dolaze u momentu kada je Evropska unija usvojila devet rundi sveobuhvatnih sankcija koje su uticale na različite sektore ruske ekonomije, uključujući energetiku, visokotehnološku, avijacijsku, bankarsku, rudarsku, automobilsku industriju i razne druge, a iste sankcije su takođe pogodile mnoge biznismene, političare i novinare.

Brisel sada radi na sledećoj "grupi kazni", koje će navodno biti usmerene na rusku nuklearnu industriju i trgovinu dijamantima.

Ostale mere koje EU žuri da simbolično sprovede do 24. februara uključuju isključenje više ruskih banaka iz globalnog sistema za razmenu poruka SWIFT, kao i zabranu većeg broja medija u zemlji.

Eksperti, međutim, veruju da je energetski embargo bio glavna kaznena opcija koju je Brisel imao kao "kec u rukavu", dodajući da su se ekonomska ograničenja EU prema Rusiji "istrošila" i da blok ne može da smisli ništa novo.

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da ekonomija zemlje radi "mnogo bolje od onoga što su predviđali ne samo protivnici, već i sami Rusi", i da je na putu dalje stabilizacije.

Video: Vučić dočekao lidere Zapadnog Balkana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>