• 0

Ko je sledeći? Još jedan IT gigant najavio otkaze, ovaj put u svetu striminga muzike

"Uzimam punu odgovornost za poteze koji su nas doveli do ovoga danas", izjavio je CEO Spotifaja Daniel Ek

  • 0
Muškarac, odmor, muzika, slušalice, relaksacija Foto: Shutterstock

Švedski gigant za striming muzike Spotifaj najavio je da će otpusti 6 odsto radnika, navodeći da moraju da poboljšaju efikasnost navodi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

- Bio sam previše ambiciozan u ulaganje pre rasta našeg prihoda - napisao je izvršni direktor Daniel Ek ispred kompanije u kojoj je zaposleno oko 10.000 ljudi.

Inače, Spotifaj nikada nije ostvario neto profit tokom cele godine, uprkos svojoj popularnoti na muzičkom internet tržištu.

Vest o otkazima u tehnološkim kompanijama nije novost, kako je Gugl krajem prošle nedelje najavio da će otpustiti 12.000 radnika, dok je nekoliko dana ranije Majkrosoft najavio 10.000 otkaza.

- Uzimam punu odgovornost za poteze koji su nas doveli do ovoga danas - dodaje Ek.

Daniel Ek, Spotify Danijel Ek / Foto: Profimedia/Lars Pehrson/SvD/AFP

"Uloženo mnogo"

Spotifaj, koji je prošle godine imao oko 9.800 zaposlenih na puno radno vreme, rekli su da su očekivali da će dobiti najmanje 35 miliona evra (30 miliona funti) na ime otpremnina.

Kompanija je ulagala mnogo od kako je osnovana, kako bi podstakao rast širenjem na nova tržišta, i tokom poslednjih godina, uvodeći eksluzivni sadržaj poput podkasta.

U oktobru prošle godine, čelnici kompanije su najavili da će usporiti zapošljavanje, odluka koja se preliva i na 2023. godinu.

Spotifaj, Gugl i Majkrosoft, nisu usamljeni slučajevi, kako je prethodna godina obeležila masovna otpuštanja u Tviteru i Meti, a prema saznanjima pridružuje im se i Amazon sa planiranih 18.000 otkaza.

Glavni razlog krije se u neizvesnim vremenima, prouzrokovanim usporenim rastom usled ekonomske krize na svetskom nivou i prethodno dvogodišnjeg uticaja pandemije.

Video: Dijana Kocić je dala otkaz u uspešnoj firmi i našla posao duše: Koje su zablude o influenserima?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>